Golfkarantän ska locka resenärer till Thailand

Thailands turismnäringen har drabbats hårt av pandemin. Arkivbild. Bild: Adam Schreck/TT-AP

Två veckors isolering – på en lyxig golfanläggning. Det är Thailands recept för att få i gång den av pandemin hårt drabbade internationella turismen.

En timme norr om Bangkok är 41 sydkoreaner isolerade. De finns bland pionjärerna i det "golfkarantänprogram" som Thailand hoppas ska hjälpa till att återstarta den för landet så viktiga turismen.

Landet har klarat sig relativt lindrigt i coronapandemin men stängda gränser har slagit hårt mot besöksnäringen. Intäkterna minskade med 83 procent när antalet turister gick från 40 miljoner 2019 till 6,7 miljoner förra året.

Testas noga

Den 66-årige affärsmannen Heo Kwang-Eum är en av de golfsugna sydkoreaner som anlänt till Thailand och som kommer att genomgå flera covidtester under sin karantän. De första tre dagarna fick han stanna på hotellrummet i väntan på negativt provsvar.

När Heo Kwang-Eum har klarat av de två veckorna i isolering är planen att tillbringa ytterligare i en månad i Thailand i affärer.

– Det finns en enorm golfbana här, säger han till nyhetsbyrån Reuters på väg ut för dagens andra runda.

– Tänk dig 41 golfande sydkoreaner, uppassade av 100 anställda. Det är som kejsarens golf. Covid-19 gör det svårt att golfa i Korea, men här är det ett golfparadis.

Golfkarantänprogrammet lockar bara en bråkdel av de 250 000 sydkoreaner som reste till Thailand för att svinga klubbor 2019. Men förhoppningen är att allt fler ska få upp ögonen för tvåveckorspaketet som på den anläggning som Heo Kwang-Eum har rest till kostar motsvarande omkring 18 500 kronor.

Får resa vidare

Men möjligheten till golfkarantän finns också på andra ställen i Thailand. Nyligen landade ett plan med 59 turister från bland annat USA, Storbritannien, Frankrike och Finland i Phuket i samma ärende, skriver Bangkok Post.

När karantänsperioden är över kan golfturisterna resa till andra platser i Thailand.

Thailand är till ytan ungefär lika stort som Spanien. Landet har sedan en kupp 2014 i praktiken styrts av militären.

När allmänna val hölls 2019 blev visserligen oppositionspartiet För Thailand störst, följt av militärens stödparti. Militären kunde dock behålla regeringsmakten genom stöd från den militärt tillsatta senaten.

Oppositionen kan inte verka fritt eftersom senaten kan avsätta politiker och förbjuda dem att arbeta politiskt.

Det turistberoende Thailand har drabbats hårt ekonomiskt av pandemin som satte stopp för alla internationella kommersiella flyg. 2019 tog landet emot rekordmånga utländska turister, 39,8 miljoner – men i 2020 landade siffran landa på runt 6,7 miljoner.

Källa: Landguiden/UI, Reuters

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning