Godnattsagan om kaninen får alla barn att somna

Med boken om Morris hjälper Carl-Johan Forssén Ehrlin barn, och deras föräldrar, att bearbeta olika rädslor. Bild: Leif Weckström

Sagan om Kalle Kanin som får hjälp med att somna har blivit en internationell hit. Föräldrar världen över är entusiastiska och sagans författare, Carl-Johan Forssén Ehrlin, är omtumlad.

Varning! Läs aldrig denna bok högt i närheten av någon som kör bil eller annat fordon, står det på försättsbladet till Carl-Johan Forssén Ehrlins bok Kaninen som så gärna ville somna.

Författaren ler vänligt när jag frågar honom om varningen är skämt eller allvar.

– Godnattsagor är sövande och det här är en bok som kan få sina lyssnare att somna. Jag tycker man ska ta varningen på allvar, säger Forssén Ehrlin och citerar ett av de mejl han fått av entusiastiska läsare.

– En man skrev och rapporterade att han lyssnat på ljudboken och då blivit så sömnig att han körde i diket.

Carl-Johan Forssén Ehrlin var barnlös när han en dag satt bakom ratten och funderade på en kommande bok. På passagerarsätet bredvid honom slumrade hans mamma.

– Handlingen i Kaninen som så gärna ville somna kom från ingenstans, jag hade aldrig planerat att skriva en barnbok men plötsligt fanns hela boken i mitt huvud. Så jag väckte min mamma och bad henne att snabbt skriva ner allt. Det enda papper som fanns att tillgå var en servett.

Kaninen som så gärna ville somna är en pedagogiskt uppbyggd barnbok om Kalle Kanins kamp för att lyckas somna. Boken innehåller många upprepningar, ordet sova förekommer regelbundet och den som läser högt uppmanas att gärna använda namnet på det barn man läser för under högläsningen. Dessutom finns klara direktiv för ord och meningar som ska betonas extra noga.

Vid sidan av en saga, är berättelsen framför allt en handledning i konsten att slappna av.

– Jag använde all den retorik, psykologi, pedagogik och kommunikationslära, ja allt jag har lärt mig under studietiden, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

– Under de år jag arbetade med boken vände jag på varje ord och kommatecken.

De förlag Carl-Johan Forssén Ehrlin skickade manus till var inte imponerade.

"En så här konstig bok kan vi inte ge ut" tyckte förlagen.

Carl-Johan Forssén Ehrlin trodde på sin bok och beslöt att ge ut den på eget förlag. Först hände ingenting, men småningom vittnade allt fler föräldrar om att den eviga kampen om att få barnen till ro för natten plötsligt var över – tack vare godnattsagan om Kalle Kanin.

– När boken slagit igenom i Storbritannien och lovordats av bland annat en sömnprofessor insåg jag att jag hade passerat en gräns.

I dag har historien om Kalle Kanin översatts till mer än 40 språk och sålt i 2,3 miljoner exemplar.

Hur många föräldrar och klagar på att de inte lyckats få sina barn att somna, trots Kalle Kanin?

– I början var det en del. Jag försökte hjälpa dem och påpekade bland annat vikten av att läsa inlevelsefullt.

Själv har Carl-Johan Forssén Ehrlin lyssnat på sin bok som ljudbok och alltid somnat mitt i boken.

– Jag har fortfarande aldrig kommit fram till slutet, berättar han.

Mörkerrädsla och matfobi

Efter godnattsuccén ägnar sig Carl-Johan Forssén Ehrlin nu åt andra problem i barns, och deras föräldrars, värld.

Barns rädsla för mörker, för obehagliga djur, för att komma till en ny klass och inte känna någon är några av de teman som behandlas i boken Modiga Morris – en vecka upp och ner.

I boken konfronteras Morris med det han är rädd för. Han får hjälp med att bearbeta sina rädslor och lyckas därmed besegra dem.

– Jag använder mig av en psykologisk teknik som hjälper den som drabbas att förhålla sig till problem på ett nytt sätt.

Carl-Johan Forssén Ehrlins eget intresse för psykologi, attityder och livsstil väcktes när han arbetade på ett bemanningsföretag och hade en kollega som intresserade sig för detta. Kollegan lånade honom alla sina cd:skivor och dvd:n och Forsén Ehrlin blev begeistrad.

– Jag insåg att man kan påverka sitt eget liv, sina attityder och sitt sätt att se på världen. Efter den insikten började jag studera psykologi och här är vi nu.

Profil

Carl-Johan Forssén Ehrlin

Ålder: 39 år.

Familj: Hustru och två barn.

Karriär: Författare, beteendevetare, föreläsare och livsstilscoach. Driver det egna förlaget Ehrlin Publishing. Debuterade som författare med boken Skapa din framtid (2010) men fick sitt genombrott med barnboken Kaninen som så gärna ville somna (2012). Boken har översatts till drygt 40 språk och sålt i mer än två miljoner exemplar. Har även skrivit uppföljarna Elefanten som så gärna ville somna och Traktorn som så gärna ville somna.

Aktuell: Med nya boken Modiga Morris – en vecka upp och ner.

Förebild: Elon Musk. Han är alltid ett steg före, inspirerande och väldigt innovativ – när han föresatt sig något går han i mål med det.

Favoritsaga som barn: Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf.

Gillar: Att vara företagare, jag är en entreprenör i själ och hjärta. Och så tycker jag om min trädgård – att påta i den och att plocka maskros är väldigt lugnande i stressiga tider.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46