Godnattmusik för stråktrio

Barockkunnig. Sergej Malov är flink på violoncello da spalla. Bild: Julia Wesely

Minna Pensola och Antti Tikkanen gör sällskap åt Sergej Malov på skivan med Goldbergvariationerna i stråkarrangemang.

BAROCK

J. S. Bach: Goldbergvariationerna

La compagnie pochette (Minna Pensola, violin, Antti Tikkanen, viola, Sergej Malov, violoncello da spalla)

(Alba)

Legenden om de så kallade Goldbergvariationerna är så sympatisk att man måste hoppas att den är sann. Enligt Bachs första biograf, Nicolaus Forkel, besökte greve Carl von Keyserlingk Leipzig år 1741 och beställde ett verk av Bach för sin fjorton år unge cembalist Gottlieb Goldberg. Greven led av sömnlöshet och Goldbergs uppgift var att spela för honom under de sömnlösa nätterna. Men på pärmen till den första tryckta utgåvan finns varken Goldberg eller greve Keyserlingk nämnd. Kompositionen heter helt enkelt "Aria mit verschiedenen Verenderungen vors Clavicimbal mit 2 Manualen".

Detta variationsverk är unikt i Bachs produktion och har blivit föremål för en hel rad arrangemang, från gitarr till orgel, stor orkester och jazzensemble(!). Dmitrij Sitkovetskijs arrangemang för stråktrio (1984) har förmodligen påverkat den version som La compagnie pochette presenterar på sin cd. Skivans text består dock endast av ett lättsamt samtal mellan musikerna (på engelska!) vilket inte ger desto större information om arrangemanget.

Det sällsynta basinstrumentet, violoncello da spalla, är ett återuppväckt barockinstrument, en 4- eller 5-strängad cello, betydligt mindre än en vanlig cello som spelas som en fiol eller gitarr vågrätt i famnen (spalla betyder axel eller skuldra). Det ser klumpigt ut men fungerar förbluffande väl och instrumentets övertonsfattiga klang och förhållandevis anspråkslösa dynamik ger stråktrion en speciellt homogen klang.

Sergej Malov spelar Vivaldis årstider med Finländska barockorkestern i Tavastehus på torsdag och på Riddarhuset på fredag.

Folke Forsman

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning