Godis från skogen

Gula kantareller är en favoritsvamp. Säker, lättlagad och erkänt mycket god. Bild: Dan Strandqvist/TT

Några timmar i skogen kan ge god utdelning i svampkorgen. Tillsammans med potatis blir måltiden riktigt matig.

Potatisbullar med kantareller

För 4 personer, 25 minuter

8–10 mjölig potatisar

1 dl mjölk

1 msk vetemjöl

5 dl färsk svamp

1 liten gul lök

2 msk finhackad färsk oregano

salt och peppar

2 dl ströbröd

smör och rapsolja

Att äta till:

1 dl crème fraiche

3 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta

några droppar citronsaft

blandade salladsblad

Gör så här:

1. Skala, dela och koka potatisen. Låt den ånga av och mosa den med potatisstöt, rör ned mjölk och till sist lite vetemjöl så att moset stabiliseras.

2. Välj ut 4 fina dekorsvampar. Skär resten i bitar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök i lika delar smör och rapsolja någon minut. Vänd ned blandningen i moset tillsammans med hackad oregano, salt och peppar.

3. Forma små biffar som vänds i ströbröd innan de steks i smör och rapsolja. Blanda crème fraiche och majonnäs med vitlök och citronsaft som tillbehör. Toppa med lätt smörfrästa svampar. Servera med blandade salladsblad.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning