Godis från skogen

Gula kantareller är en favoritsvamp. Säker, lättlagad och erkänt mycket god. Bild: Dan Strandqvist/TT

Några timmar i skogen kan ge god utdelning i svampkorgen. Tillsammans med potatis blir måltiden riktigt matig.

Potatisbullar med kantareller

För 4 personer, 25 minuter

8–10 mjölig potatisar

1 dl mjölk

1 msk vetemjöl

5 dl färsk svamp

1 liten gul lök

2 msk finhackad färsk oregano

salt och peppar

2 dl ströbröd

smör och rapsolja

Att äta till:

1 dl crème fraiche

3 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta

några droppar citronsaft

blandade salladsblad

Gör så här:

1. Skala, dela och koka potatisen. Låt den ånga av och mosa den med potatisstöt, rör ned mjölk och till sist lite vetemjöl så att moset stabiliseras.

2. Välj ut 4 fina dekorsvampar. Skär resten i bitar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök i lika delar smör och rapsolja någon minut. Vänd ned blandningen i moset tillsammans med hackad oregano, salt och peppar.

3. Forma små biffar som vänds i ströbröd innan de steks i smör och rapsolja. Blanda crème fraiche och majonnäs med vitlök och citronsaft som tillbehör. Toppa med lätt smörfrästa svampar. Servera med blandade salladsblad.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning