Godby hotell på Åland har brunnit ned – 1800-talsbyggnaden totalförstördes

Godby hotell på Åland förstördes i en brand natten till söndagen. Byggnaden byggdes ursprungligen som sjukhus och öppnade 1846.Bild: SPT/Nya Åland/Veronika Åström

Godby hotell på Åland, som stått tomt några år, förstördes i en brand natten till söndagen. Byggnaden byggdes ursprungligen som sjukhus och öppnade 1846.

Behovet av ett sjukhus uppstod på grund av de många ryssarna som då fanns Åland för byggandet av Bomarsunds fästning. Som sjukhus stängde byggnaden först 1952.

Sedan dess har där fungerat fabrik, skola, hotell och festlokal – det senare under namnen Godby kongresshotell eller Godby hotell.

Senast drevs anläggningen av ett krögarpar som 2012 häktades misstänkta för människohandel och ockerliknande diskriminering i arbetslivet. Deras bolag gick i konkurs 2014 och i fjol dömdes både mannen och kvinnan till sex månaders villkorligt fängelse för ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Nödcentralen larmades 4.30 under natten mot söndagen. Det fanns inga människor i byggnaden då branden bröt ut.

– Det är inte så ofta vi har en brand i den här storleken. Det är en gammal träbyggnad och då går brandförloppet snabbt, säger räddningschef Lennart Johansson.

Polisens tekniker inledde på söndagsmorgonen en undersökning, men än är det för tidigt att säga något om brandorsaken.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00