Goda vänner – och ekonomiprisvinnare

En trio tilldelas årets ekonomipris till minnet av Alfred Nobel. Bild: Claudio Bresciani/TT

En trio tilldelas årets ekonomipris till minnet av Alfred Nobel. David Card, USA, får halva priset. Den andra hälften delas av Joshua D Angrist och Guido W Imbens, båda verksamma i USA.

Efter en viss försening avslöjades till slut namnen. Den här gången var det också några som i högsta grad förekommit i förhandsdiskussionerna kring vilka som skulle få ekonomipriset.

David Card, 65, verksam vid Berkeley-universitet var ett av toppnamnen på ekonomisajten Ekonomistas lista över förhandsfavoriter.

Likaså fanns Joshua Angrist, 61, vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Guido Imbens, 58, verksam vid Stanford, på samma lista.

David Card, född 1956 (65 år) i Guelph, Kanada. Fil.dr 1983 vid Princeton University, USA. Professor i nationalekonomi, University of California, Berkeley, USA.

Joshua D Angrist, född 1960 (61 år) i Columbus, Ohio, USA. Fil. dr 1989 vid Princeton University, USA. Professor i nationalekonomi, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA.

Guido W Imbens, född 1963 (58 år) i Eindhoven, Nederländerna. Fil.dr 1991 vid Brown University, Providence, USA. Professor i nationalekonomi, Stanford University, USA.

– Jag låg och sov, det var två på natten, jag var helt förbluffad. Jag är hänförd att få dela det här med två så goda vänner, säger Imbens på telefon när han nås av Kungliga vetenskapsakademien.

Vet inte vad han ska göra pengarna

På frågan vad Imbens ska göra för prispengarna, skrattar han och säger:

– Nej, jag har ingen aning, jag vet inte hur mycket prissumman är på.

De tre pristagarna prisas nu för sitt arbete som gett nya insikter om arbetsmarknaden och visat vilka slutsatser om orsak och verkan som kan dras från så kallade naturliga experiment.

Det första av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne delades ut 1969. Sedan dess har det delats ut 52 gånger till sammanlagt 86 pristagare.

Två av de 86 pristagarna genom åren har varit kvinnor.

Här är de senaste årens pristagare:

2021: David Card, Joshua D Angrist och Guido W Imbens

2020: Paul R Milgrom, Robert B Wilson

2019: Abhijit Banarjee, Esther Duflo, Michael Kremer

2018: William D Nordhaus, Paul M Romer

2017: Richard H Thaler

2016: Oliver Hart, Bengt Holmström

2015: Angus Deaton

2014: Jean Tirole

2013: Eugene F Fama; Lars Peter Hansen, Robert J Shiller

2012: Alvin E Roth, Lloyd S Shapley

2011: Thomas S Sargent, Christopher A Sims

Källa: Kungliga vetenskapsakademien

Med detta avses situationer som kan uppstå i verkliga livet och som påminner om slumpmässiga experiment. Tore Ellingsen, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, förklarar:

– De har betytt väldigt mycket för nationalekonomin men också för andra samhällsvetenskaper. De har förstått att naturliga experiment är väldigt vanliga men också hur man kan nyttja data där man inte har full kontroll, säger han.

Med naturliga experiment tar Ellingsen en skolreform som exempel, något forskare inte kan göra utan enbart politiker.

– Då gäller det att utnyttja den slumpmässighet, en elev som är född 31 december kanske inte blir utsatt för reformen medan den som är född den 1 januari blir det. Man vet vilka skillnader som finns i allmänhet mellan december- och januaribarn men nu får man se skillnader enbart genom reformen och kan dra slutsatser om den genom att jämföra elever.

Inte bara nationalekonomi

Trions arbete har nu enligt Tore Ellingsen använts i stora omfattning när det gäller policysammanhang men också fått betydelse för helt andra verksamhetsområden än bara nationalekonomi.

– Även inom medicin har man i dag börjat använda de här metodinsikterna för att dra säkrare slutsatser från undersökningar där man inte har full kontroll över huruvida försökspersonerna gör som de blir tillsagda eller inte.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning