Gnägget, Sven Tuuva och andra pionjärer

Donna Summer var en av de stora discodrottningarna som säkert kommer att spelas i kvällens sändning. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson

I kvällens specialsändning minns Kjell Ekholm ett av landets hetaste diskotek som fanns i Ekenäs. Folke West var dj på landets första diskotek, och Sue Lemström var Finlands första kvinnliga discjockey.

Stor Discokväll i Yle Vega 7.2 kl. 17.30–22.00.

Disco är temat i kväll i Yle Vega, och det handlar både om disco som musik och plats. Mellan klockan halv sex och nio sänder Peter Fahllund och Jukka Isojoki direkt och lyssnarna kan ringa och skicka in låtönskemål och berätta om sina egna discominnen. Gäster i sändningen är Lilu Nissinen-Turja som arrangerar K50-discon med femtioårsåldersgräns i Helsingfors och musikprofilen Hippi Hovi.

Klockan 21.03 sänds ett program om de första diskoteken i Finland. Programmet är gjort av musikredaktören Kjell Ekholm som för några år sedan gav ut en bok om det legendariska diskoteket Gnägget i Ekenäs där han jobbade som dj 1974–77. Gnägget som slog upp sina dörrar i ett gammalt saltmagasin 1970 räknas som ett av landets första diskotek.

– Gnägget var Svenskfinlands största äktenskapsförmedling. På den tiden var Ekenäs en studieort med bland annat en sjukvårdsskola. Och så fanns Dragsviks garnison där, berättar Ekholm.

Efter att Jyrki Hämäläinen utnämnt Gnägget till ett av landets bästa diskotek i ungdomstidningen Suosikki började det komma gäster även långväga ifrån, vilket också blev lönsamt för stadens motell.

Ekholm höll sig ajour med den senaste musiken via brittiska musikmagasin som New Musical Express och Melody Maker som såldes med någon veckas fördröjning i kiosk i Ekenäs. Skivor köpte han i musikaffärer med bra utbud, som Epe's Music Shop i Tammerfors.

– När Saturday Night Fever kom 1977 började musiken strömlinjeformas. Före det kunde du som discjockey ännu spela ett brett spektrum av musikstilar, som Deep Purple och "purkkapop", och folk dansade. Med Bee Gees kom sedan den riktigt stora discoboomen.

I programmet medverkar skådespelaren Sue Lemström som var en av landets första kvinnliga discjockeyer och som förstörde stämbanden när hon ropade ut låtarna utan mikrofon. En annan person som medverkar i programmet är resejournalisten Folke West, även han med en bakgrund som dj. Club Sven Tuuva på Botby gård var 1969 kanske Finlands första riktiga diskotek med alkoholförsäljning och discointeriör. West hade ett specialavtal med en engelsk firma som levererade skivor åt honom betydligt tidigare än musiken på den tiden kom till skivaffärerna.

Gnägget hade sin glansperiod under framför allt sjuttiotalet och stängde för gott 1991.

– I dag tackar jag alla gudar som finns för att det aldrig hände något på Gnägget. Folk rökte i en byggnad från 1800-talet gjord av torra stockar och inredd med heltäckande mattor. Stället var registrerat för 120 personer men en lördag kunde där vara 300. Det fanns en nödutgång som var låst ibland. Jag vågar inte tänka tanken till slut vad som hade hänt om det börjat brinna, säger Ekholm.

Under kvällens direktsändningsdel utses också tidernas bästa discolåt tillsammans med lyssnarna.

Till Kjell Ekholms egna favoriter från den här perioden hör Gloria Gaynors version av Reach Out I'll Be There, Harpos Moviestar och Tom Robinson Bands 2 4 6 8 Motorway.

– Dansmässigt är hela Gloria Gaynors album Never Can Say Goodbye från 1975 en jättebra skiva!

Yle Vega 17.30

Malin Slotte TV-redaktör

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning