Glutenfria kaféer får eget märke

Bild: Keliakiförbundet

Finska celiakiförbundet har offentliggjort ett märke för kaféer och restauranger som erbjuder glutenfri service. Syftet är att göra det lättare för personer som följer en glutenfri diet att äta ute.

Märket beviljas av celiakiförbundet. För att få rätt att använda märket bör företaget utbilda en ansvarsperson som går igenom ett test om glutenfritt kunnande. Vidare går förbundet tillsammans med personalen på kaféet eller restaurangen igenom en checklista över glutenfri säkerhet. Innan märket beviljas görs ett kontrollbesök till verksamhetsstället. Märket kan placeras på dörren eller på menyn.

Sedan år 2004 har celiakiförbundet beviljat motsvarande märken om glutenfrihet för paketerade livsmedel.

Förbundets produktexpert Tarja Heimolehto understryker att kafé- eller restaurangutbudet inte behöver vara glutenfritt i sin helhet.

– Det nya märket gör det lättare att hitta ett lämpligt kafé eller en lämplig restaurang. Det visar att företaget lagar glutenfria portioner på ett ansvarsfullt sätt och vill betjäna kunder med specialdiet, säger hon i ett pressmeddelande.

Förbundets verksamhetsledare Leila Kekkonen hoppas att Finland under nästa år får tiotals kaféer och restauranger som är försedda med märket.

– Det har redan funnits intresse för märket. Vi inleder nu företagsmarknadsföringen av märket, säger hon i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning