Glowstjärnan: "Har aldrig känt mig så trygg"

Alison Brie spelar Ruth i Netflixserien "Glow", som nu inleder sin andra säsong. Bild: Erica Parise/Netflix

Ett överflöd av spandex, men också mycket hjärta. Feelgoodserien Glow är tillbaka på Netflix med en ny säsong. – Jag har aldrig tidigare känt mig så trygg och bekväm på en inspelning, säger skådespelaren Alison Brie till TT.

Rollen som Ruth, den arbetslösa skådespelaren som nästan av misstag blir wrestlingstjärna på 80-talet, har varit en arbetsmiljömässig fullträff för Alison Brie. Det beror delvis på att det nästan bara är kvinnor med i teamet, både framför och bakom kameran, förklarar hon.

– Det är vi kvinnor som äger inspelningen – det är vårt utrymme.

"Kroppen ett verktyg"

Svaret kommer på en fråga om hur det känns att göra en tv-serie där skådespelarna som kvinnliga brottare ofta är rätt lättklädda. Brie fortsätter:

– I den här serien är min kropp ett verktyg i stället för någonting som finns till för männens tillfredsställelse.

När Glow nu kommer tillbaka med en andra säsong ("jag bad till Gud om att det skulle bli en andra säsong, nu ber om jag en tredje") är det i kölvattnet av metoo-rörelsen. Serien spelades in under hösten 2017, när allt brakade loss.

– Det var oerhört intressant, för det fick mig verkligen att stanna upp och fundera över hur jag hade blivit objektifierad under åren, säger Alison Brie.

– Hur ofta har inte vi kvinnor försökt urskulda att vi har blivit utsatta för opassande beteenden. Det är ett problematiskt sätt att tänka som är ingraverat i oss skådespelerskor. Det är aldrig ok att känna sig obekväm.

"Fruktansvärda upplevelser"

Själv har hon "oftast haft tur", konstaterar hon, och fått jobba med schyssta män både bakom och framför kameran.

– Men jag har också haft några fruktansvärda upplevelser som fått mig att känna mig oerhört liten. Man känner att man inte vill vara till besvär.

Betty Gilpin, som spelar Ruths vän Debbie (och sedermera motståndare i wrestlingringen), säger:

– Det är väldigt lätt att börja tro på vad de säger. Om man är lydig och sexig och inte säger emot så kan man få en chans. Det finns hela tiden ett kraftfullt hot om att man är utbytbar. Och det här kommer inte att ändra sig förrän vi kvinnor tvingar fram en ändring.

Alison Brie poängterar att man hela tiden under inspelningen av "Glow" har varit mycket noga med att de kvinnliga brottarna ska se "normala", och därmed olika, ut.

– Alla kroppstyper ska vara med, och alla skådespelare har från början fått höra att "ändra inte hur ni ser ut på något sätt". Det är ett mycket annorlunda sätt att jobba på.

FAKTA

Glow

Vad: Glow är en serie om kvinnliga brottare i Los Angeles.

Vem: Alison Brie, 36, spelar huvudpersonen Ruth Wilder. Hon har tidigare medverkat i bland annat The disaster artist, Mad men och Community. Betty Gilpin spelar Debbie Egan. Hon har tidigare medverkat i bland annat Masters of sex, Elementary och Nurse Jackie.

När: Andra säsongen inleddes den 29 juni på Netflix.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46