Glömt och förlåtet?

Bild: HBL-arkiv/Benjamin Suomela

HBL avslöjade i lördags att Svenska folkskolans vänner renoverar en stor lyxvåning i centrum av Helsingfors som ska bli tjänstebostad för SFV:s kanslichef Johan Aura. Det väckte stor förundran och en storm av protester, inte minst på grund av att organisationen har sparat och skurit ner i flera år.

Nu har SFV meddelat att man har beslutat att kanslichefen inte tar i bruk bostaden på Georgsgatan inom ramen för sin bostadsförmån. Bostaden sätts ut på hyresmarknaden.

Enligt Johan Aura är verksamheten och hans arbete beroende av det förtroende SFV åtnjuter i omvärlden och bland organisationens intressenter. Diskussionen om hans tjänstebostad har påverkat detta.

Fortfarande återstår frågan om den snabba pudel som Aura och SFV:s styrelse nu har gjort räcker? Är förtroendet nu återställt?

Hoppas ett åtminstone tillfälligt dåligt omdöme kan förlåtas och glömmas så att SFV kan fortsätta sitt viktiga kulturuppdrag.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning