Glömde THL bort de svårt funktionshindrade?

Svårt funktionshindrade är alltid de som på målrakan blir glömda. De är en marginell grupp som inte intresserar allmänheten och politikerna.

Hur är det möjligt att min svårt funktionshindrade son med lungsjukdom inte har förtur i vaccinkön? Hur är det möjligt att jag över 70 år utan sjukdomar blir vaccinerad före min son med trefjärdedels lunga? På min sons serviceboende (24/7) finns det även andra med lika svåra sjukdomar. Borde de inte alla snabbt bli vaccinerade?

Absurt och ologiskt är att serviceboendet var totalt stängt med kategoriskt besöksförbud i nästan ett halvt år. Ett fängelse. Esbos handikappchef sa i Yles Spotlight i slutet på juni att besöksförbudet kommer att fortsätta så länge där bor en enda som hör till en riskgrupp. Man skyddar samhällets sköraste (sic). Då var virusläget på nedgående. Dessa medelålders funktionshindrade knippades ihop med vårdhemmens sköra, ofta sängliggande, äldre människor i livets slutskede!

Nu hör de funktionshindrade plötsligt inte längre till den här åldringsgruppen! Nu när virus sprider sig med får!

Snart är det de som lamslår intensivvården. Är det så här man skyddar samhällets sköraste?

Svårt funktionshindrade är alltid de som på målrakan blir glömda. De är en marginell grupp som inte intresserar allmänheten och politikerna. Alla blir vi gamla och alla har vi föräldrar som är eller blir gamla. Så äldre människor på vårdhem är allas vår sak. Men inte svårt funktionshindrade med livet framför sig på serviceboende!

Christina af Hällström, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning