Glöm inte läget

Det är bra att Gustav Wickström (HBL 6.11) påminde om J.K. Paasikivis kloka ord. Men i fråga om Ukraina-krigets början har han låtit sig vilseledas av västpropagandan när han skriver att Ryssland inledde kriget där. Bland annat i HBL (26.1.2017) skriver jag följande: "Propagandan i väst talar fortfarande om 'den ryska krigföringen i Ukraina' trots att alla vet att det var regeringen i Kiev som inledde kriget för att kuva separatisterna i östra Ukraina. De sistnämnda fick hjälp av Ryssland, som lätt hade kunnat erövra Kiev ifall det varit fråga om ett regelrätt krig. Och Krim? Tänk om det var så att Ryssland hann före innan Nato, och USA hann förstärka sina positioner i hela Svarta havet?"

Min insändares rubrik löd "Öka samarbetet med svenskarna" – en uppmaning som jag ofta återkommit till, bland annat i anslutning till Finlands behov av nya jaktplan.

Wickström hänvisar till "våra Amerikaorienterade utrikes- och försvarsministrar" och uppmanar dem att kolla vårt geografiska läge. Ifall de behöver hjälp skall de vända sig till de personer och instanser som ansvarar för vår utrikes- och säkerhetspolitik.

Carl Fredrik Sandelin Helsingfors

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning