Glöm inte grönpepparn

Fransk färsbiff med grönpepparsås är mer fest- än vardagsmat. Bild: TT

Pepparutbudet har aldrig varit större och den en gång så populära grönpepparn har hamnat i skuggan. Dags för en nostalgisk grönpepparsås med färsbiffar och stekt potatis.

Franska färsbiffar med grönpepparsås

För 4 personer, 40 minuter

små förkokta potatis

600 g köttfärs, ren nötfärs

1 ägg

1 tsk konc. kalvfond

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fransk senap

1 tsk finhackad färsk timjan

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1/2 dl rödvin (om man vill)

smör och olivolja

Till såsen:

3 dl vispgrädde

2 dl vatten alt. 1 dl vatten och 1 dl rödvin

1 msk fransk senap av dijontyp

1 tsk finhackad timjan

1 msk torkad grönpeppar

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 1/2 msk vatten

Att äta till:

lättkokta haricots verts

Gör så här:

1. Blanda köttfärs med ägg, fond, riven vitlök, fransk senap, finhackad timjan, salt, svartpeppar och rödvin. Arbeta färsen smidig och forma 4 stora eller 8 mindre biffar.

2. Stek dem i medelvarm panna i lika delar smör och olivolja. Beräkna stektiden till 4–5 minuter per sida. Vänd inte biffarna för tidigt, då är risken stor att de faller sönder.

3. Koka upp grädde, vin/vatten, senap, hackad timjan och grönpeppar. Red med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen om du inte vill ha bitar.

4. Lägg i de små potatisarna i en medelvarm panna i lika delar smör och rapsolja tills de får en gyllene färg. Servera potatisen till biffarna med lättkokta haricots verts.

-.-.-.-.-.-

Debatten:

Omröstningen:

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning