Glöm inte att borsta bilen – snöig registerplåt kan ge böter

Snö kan täcka registerplåtarna vilket leder till problem för automatisk igenkänning av bilar. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Enligt lagen måste det gå att läsa bilens registernummer.

Det snöiga vädret skapar en risk för att bilens registerplåt inte går att läsa. Det kan vara ett problem för automatisk igenkänning av bilar med hjälp av kameror i till exempel parkeringshallar, skriver företaget Easypark i ett pressmeddelande.

– Om bakre registerplåten är täckt så kan det hända att kamerasystemet inte lyckas identifiera en bil som lämnar parkeringshallen. Det kan leda till en onödigt stor räkning eller krångel för att reda ut det hela, säger Joel Pallaskorpi som ansvarar för kunder i Finland.

Det måste gå att identifiera bilar genom registernumret och en täckt registerplåt kan leda till böter enligt finsk lagstiftning. Vanligare än böter är ändå att polisen beordrar bilister att putsa plåtarna.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46