Glöm inte att borsta bilen – snöig registerplåt kan ge böter

Snö kan täcka registerplåtarna vilket leder till problem för automatisk igenkänning av bilar. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Enligt lagen måste det gå att läsa bilens registernummer.

Det snöiga vädret skapar en risk för att bilens registerplåt inte går att läsa. Det kan vara ett problem för automatisk igenkänning av bilar med hjälp av kameror i till exempel parkeringshallar, skriver företaget Easypark i ett pressmeddelande.

– Om bakre registerplåten är täckt så kan det hända att kamerasystemet inte lyckas identifiera en bil som lämnar parkeringshallen. Det kan leda till en onödigt stor räkning eller krångel för att reda ut det hela, säger Joel Pallaskorpi som ansvarar för kunder i Finland.

Det måste gå att identifiera bilar genom registernumret och en täckt registerplåt kan leda till böter enligt finsk lagstiftning. Vanligare än böter är ändå att polisen beordrar bilister att putsa plåtarna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning