Global motionstrend landar i Helsingfors – första parkrun på lördag

Karlina Ozolina och Robson Lindberg kör i gång Helsingfors första parkrun på lördag. Bild: Leif Weckström

Robson Lindberg fick en hjärnskada efter att han åkt på en hård tackling i en ishockeymatch. Nu vill han locka Helsingforsbor till löpspåret.

Parkrun har sitt ursprung i England och har på några år utvecklats till ett globalt fenomen – varje lördag förmiddag springer ett par hundra tusen människor världen över en femkilometers runda i trevlig parkmiljö.

– Tanken är att erbjuda en så låg tröskel som möjligt att motionera, säger Robson Lindberg, som tillsammans med Karlina Ozolina drar i gång parkrun i Helsingfors.

På lördag är det premiär. Rundan startar klockan 9.30 vid Miina Sillanpää-monumentet på Tokoistranden. Turen går sedan över järnvägen till Fågelsången där man viker av söderut, rundar Tölöviken och sedan vänder norrut förbi Finlandiahuset, vidare till Operahuset och tillbaka till startplatsen.

– Sedan går vi på kaffe. Evenemanget ska också fylla en social funktion.

Lindberg säger att man kan komma ensam, med en kompis eller till exempel med sin hund. Målet är att aktivera personer som annars inte brukar motionera, men också toppidrottare kan mycket väl komma med.

Gratis att delta

Att delta är gratis, men först måste man registrera sig på parkruns webbplats och skriva ut en streckkod, som sedan skannas in vid starten. På så sätt får alla en tid. Registreringen görs på www.parkrun.fi/tokoinranta eller www.facebook.com/helsinkiparkrun.

I Finland hölls första parkrun i Tammerfors för snart ett år sedan. Där deltar 30–40 personer varje vecka. På vissa håll i världen är deltagarantalet betydligt större.

Hur många klarar man av att ta emot i Helsingfors?

– Dyker det upp fler än 300 måste vi göra en anmälan till staden och ha en officiell räddningsplan. Annars finns inga begränsningar. Vi hoppas förstås att så många som möjligt kommer.

Idén att lansera parkrun i Helsingfors fick Lindberg av sin cykelcoach, som blivit inspirerad av fenomenet utomlands och insett vilken positiv effekt på finländarnas hälsa evenemanget kunde ha. När Lindberg tog kontakt med Parkrun Nordic fick han veta att Karlina Ozolina hade samma planer. Ozolina är från Manchester och har blivit bekant med parkrun där.

Tränar flitigt

Robson Lindberg är toppidrottaren som härom året drabbades av en hjärnskada i en ishockeymatch. HBL berättade i våras om hans kamp för ersättning från försäkringsbolaget.

Lindberg lider fortfarande av trötthet och måste sova mycket, men han fortsätter att träna och gör framsteg.

– Ju mer jag sover desto bättre klarar jag mig och ju mer jag sportar desto bättre går det, säger han.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning