Glittertatueringar och syrenfest – här är HBL:s bästa tips för Helsingforsdagen

Picknick i parken kan man njuta av i vilken som helst av huvudstadens många parker, men under Helsingforsdagen ordnas det allmänna picknickar i åtminstone Lappvikens park, där man kan köpa matkorgar som minskar på matsvinnet och i Gumtäkts skolträdgård, där ungdomar håller sommarkafé. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Rymden, frågesport, teaterorientering eller mobilspel om framtiden – programutbudet varierar från kant till kant, men den gemensamma nämnaren är förstås Helsingfors. HBL:s redaktion tipsar om intressanta aktiviteter under Helsingforsdagen.

Atte Österholm, lokalreporter, Helsingfors:

Stans frågesportmästare

Skillnadsgatan 5, klockan 12–17

Känner du vår huvudstad utan och innan? Eller har du vissa hål i Helsingforskunskapen? Hur som helst har du nu en chans att antingen briljera med din kunskap eller lära dig något nytt om stan. Frågesportgurun Jesper von Hertzen, som kanske är mest känd från HBL:s klassiska frågesport Duellen, bjuder på en öppen frågesport på Skillnadsgatan 5. Ämnet är självklart, det är ju ändå Helsingforsdagen. Alla deltagare får ett frågeformulär med 30 frågor och på eftermiddagen utses årets frågesportmästare som får sitt namn graverat på en vandringstrofé. Också tvåan och trean får sina namn på pokalen.

Stadin Kundi och Friidu

Esplanadens scen, klockan 10–12

Finlands största hembygdsförening Stadin Slangi underhåller traditionsenligt på Espens scen med slanginspirerad musik av artister som Sakilaiset och Tapio Kojo ja gamlat skegget. Programmet kulminerar klockan 12 med utnämnandena av Stadin kundi och friidu.

Stadin Slangi själv säger att priset är en anspråkslös plakett, men att tanken bakom är unik och att priset i själva verket är det mest värdefulla erkännande som kan ges för helsingforsisk attityd och driftighet. I fjol utnämndes artisten Maija Vilkkumaa till Stadin friidu medan Jörn Donner var Stadin kundi.

Under Helsingfors himmel

Helsingfors observatorium, Kopernikusvägen 1, klockan 12–20

Den rymdintresserade kan bege sig till Observatoriebacken där stadens anrika observatorium håller öppet hus. Biljetter till en gratis guidning (på finska) kan bokas på förhand.

Numera verkar ett astronomiskt publikcentrum i byggnaden som färdigställdes år 1834 enligt ritningar av C.L. Engel. Den permanenta utställningen uppvisar husets händelserika historia och universums hemligheter. I en annan utställning kan man bekanta sig med Finlands steg ut i rymden.

Bild: Maija Hurme

Sara Sundman, webbreporter:

Tattarmossens näktergalsrunda

Malmbågen, klockan 22–0.30

Njut av den fina finska sommarnatten och lär dig om nattsångfåglar! Professionella ornitologer guidar (på finska) längs en 5,6 kilometer lång natur- och friluftsstig runt Malms flygplats. Det finns kaffe- och saftservering och, om vädret tillåter, musikuppträdande på utflyktens rastställe.

Enhörningar och kärleksfest i Tölö

Korjaamo, Tölögatan 51, klockan 18–22

Kärlekslåtar, jättesåpbubblor och glittertatueringar – Korjaamo i Tölö arrangerar kärleksfest. Har du kärleksdikter i byrålådan som bara väntar på att framföras? På sommargårdens scen kan du i öppen mic-anda framföra dina egna alster. Man kan också koppla av med yoga eller med Hayao Miyazakis pärla till film, Min granne Totoro.

Lär dig skejta i Södervik

Skejtparken i Södervik, Gasverksgatan 1, klockan 14–22

Har du alltid velat lära dig skejta? Nu har du din chans! Folk i alla åldrar kan lära sig i skejtparken i Södervik, som öppnar för i år på Helsingforsdagen. Både skejtboardar och skydd finns att låna. Senare kan du njuta av livemusik i Fiskehamnens fristad.

Annika Hällsten, kulturreporter: Helsingfors för evigt

Cinema Orion, Eriksgatan 15, klockan 16–18

Peter von Baghs film Helsingfors för evigt från 2008 är en hyllning till Helsingfors och en klassiker bland cineaster. Filmen är ett collage av snuttar ur andra filmer, arkivmaterial och finländsk konst. Helsingfors har huvudrollen, i birollerna syns bland andra Kari Väänänen, Carl Gustaf Mannerheim, Paavo Nurmi och Kati Outinen. Filmen visas på Cinema Orion, språket är finska.

Fredrik Sonck, kulturchef:

Teatermuseets öppna dörrar

Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1, klockan 11–20

Teatermuseet finns i Kabelfabriken. Bild: Heikki Suomi

Teatermuseet är väl värt ett besök, gärna med barnsällskap då den permanenta utställningen är lagom stor, lagom interaktiv och kan tilltala barn i olika åldrar. Helsingforsdagen till ära inbjuds barnfamiljerna även att delta i en teaterorientering, med olika teaterrelaterade uppgifter att ta sig an: "På rutten behöver du skarpa ögon, ett skärpt sinne och lite förmåga att kasta dig in i det hela!" skriver museet.

Wilhelm Kvist, musikredaktör:

Pianomusik i världsklass

Musikhuset, Mannerheimvägen 13 A, klockan 19

Sista stora stjärnan från Sovjet? Pianisten Grigorij Sokolov är en återkommande gäst på de finländska estraderna. I år står Beethovens bagateller och Brahms klaverstycken opus 118 och 119 på det egentliga konsertprogrammet, som av hävd åtföljs av en kavalkad av extranummer. Kvaliteten är garanterad och ingen brukar bli besviken.

Barock på Nationalbiblioteket

Nationalbiblioteket, Unionsgatan 36, klockan 21

Eine kleine Bachmusik kallar Finländska barockorkestern sin timslånga konsert i skymningen. Uteslutande Bach står på programmet med fyra fina musiker: Hanna Haapamäki, flöjt, Anni Elonen, violin, Jussi Seppänen, cello och Eero Palviainen, luta.

Petra Miettinen, dagboksredaktör:

Hemliga trädgårdens syrenfest

Villa Anneberg, Tavastvägen 154, från klockan 11

Blomsterpyssel, ponnykörning och fläderblomssaft i en hemlig trädgård där syrenerna antagligen har blommat ut, men Villa Anneberg bjuder på glimtar från den tid då Helsingfors var en villastad. Bara 50 meter längs en björkallé från Tavastvägen finns den här blommande villaträdgården med fågelsång, förtrollade stigar, sagor och dans till levande musik i kvällssolen på villans terrass. Som en perfekt tillflyktsort från stadens buller.

MY2050-äventyrsspel om klimatförändring

Karamzins strand 1 (Tölöviksparken), hela dagen

Framtid, klimat och underhållning – allt som attraherar unga stadsbor finns samlat i äventyrsspelet MY2050, som förstås kan laddas som en gratisapp i den egna mobilen. Det här spelet pågår i en timme och under den tiden ska spelarna lösa uppdrag, samla poäng och i förbifarten också lära sig hur klimatförändringen påverkar stadens framtid. Spelet passar för 12-åringar och äldre och kräver en mobil eller pekplatta med nätverksanslutning och GPS-lokalisering.

Parkgymnastik i 1920-talsstil

Villa Hagasund, Mannerheimvägen 13, klockan 10, 14 och 16.

Teatermuseet finns i Kabelfabriken. Bild: Heikki Suomi

Parkgymnastik är inget nytt påhitt, det utövades i Helsingfors redan för snart hundra år sedan. 1920-talet var en lustfylld och framstegsvänlig tid i stadens historia då också stadsbornas fysiska och psykiska kondition skulle höjas. Helsingfors stadsmuseum bjuder på en snabb tidsresa till 1920-talet i form av ett fältgymnastikprogram med böjning, tänjning, lek och dans, framfört av stilenligt klädda ledare och förgymnaster.

Helsingforsdagens hela program på svenska finns på stadens webbsida.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning