Grym kämpainsats och osannolik landslagsdebut gav Finland oerhört tung seger – "Så jäkla imponerad!"

Portlandstjärnan Natalia Kuikka överträffade Chelseasstjärnan Erin Cuthberth, Finland vann och är oerhört nära en plats i EM. Bild: Heikki Saukkomaa

En alldeles ofattbar avslutning på matchen och en lika ofattbar landslagsdebut av Amanda Rantanen gav Finland en seger mot Skottland. 0–1 genom ett mål i femte tilläggsminuten betyder att Finland har allt i sina egna händer då EM-kvalet avslutas i februari.

0–0 på tavlan och lite över fyra minuter av tilläggstid spelat. Då händer det osannolika. Efter en evighetslång press av ett desperat Skottland rensar det finländska försvaret bollen och Emmi Alanen sätter en långboll in på Skottlands planhalva. Nyss inbytta landslagsdebutanten Amanda Rantanen löper ifatt bollen, kommer ensam mot målvakten som räddar skottet som sedan studsar upp i pannan på Rantanen och vidare in i nätmaskorna.

Domaren blåser av matchen: 0–1 och Skottland är utslaget ur EM. Finland däremot har ett drömläge inför kvalavslutningen i februari.

– Det sades bara att "om vi får bollen så löper Amanda". Jag såg att Emmi har bollen och foten fri så jag satte i väg. Jag får bollen och försöker förstås placera den i mål. Bollen träffar mig i ansiktet och studsar i mål. Det svartnade för ögonen. Helt galen känsla, säger en glad Rantanen per telefon från Edinburgh.

– Det var det lustigaste och viktigaste målet i min karriär. Jag kände hur lyckliga de andra spelarna blev och fattade att det just hänt något stort. Det här är helt galet, säger Rantanen vars landslagskarriär nu omfattar en spelminut och ett mål som för Finland riktigt nära EM 2022.

"Vilken laginsats!"

Förbundskapten Anna Signeul öser beröm över 22-åringen som plockades in i laget då Kaisa Collin och Juliette Kemppi på grund av coronasituationen tvingades stå över kvalmatchen.

– Hon löpte helt fantastiskt. Att göra mål i sin debut, göra mål då det betyder så mycket. Inte bara i sista minuten utan i sista sekunden...

– Alltså helt fantastiskt, utbrister Signeul.

Men Rantanens mål var bara körsbäret på tårtan. Två raka nollor mot Skottland, som spelat i senaste VM och EM, är en prestation som heter duga.

– Skottland spelar bättre än vad de gjorde i Helsingfors. Men hur vi försvarar! De bara öste på men alla spelare spelar uppoffrande och blockerar skott. Vilken laginsats. Den inställningen vi spelade med i dag är så jävla imponerande. Att de står upp och tror på sig själva – helt fantastiskt, säger Signeul.

Men ett visst vemod känner Signeul också. Hon avbryter intervjun för en stund då hon möter sina gamla spelare – Signeul ledde Skottland i tolv år före hon tog över det finländska landslaget.

– Jag är så otroligt glad men har samtidigt lite mixade känslor. Jag vill ju inte att vi är laget som slår ut dem, säger Signeul som jobbade hårt och framgångsrikt för att lyfta Skottlands damfotboll.

Nyckelmatch mot Portugal

Nu blickar Signeul, Rantanen och resten av det formstarka landslaget vidare mot februari då EM-kvalet avslutas med de två matchomgångarna som tidigare i höst flyttades på grund av den rådande pandemin. Utgångsläget är lika klart som läckert.

Finland toppar gruppen tillsammans med Portugal med 16 poäng var. bägge lagen har åtminstone säkrat en plats i EM-kvalets playoff.

Portugal möter det tuffaste tänkbara motståndet i de sista matcherna då man spelar bortamatcher både mot Skottland och mot Finland.

För Finland räcker oavgjort hemma mot portugiserna. Då går blåvitt direkt till EM 2022. Förutsatt förstås att man i sista matchen mot Cypern tar minst lika många poäng som Portugal gör i sin kvalavslutning mot Skottland.

Cyperns målskillnad efter sex matcher i kvalet är 0–22. Prognosen är alltså positiv.

– Nu går vi för att vinna gruppen, säger Signeul bestämt.

0–1 90+5 min Amanda Rantanen.

Finlands laguppställning: Tinja-Riikka Korpela – Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen – Eveliina Summanen (85 min Essi Sainio), Emmi Alanen, Sanni Franssi (v) (90+4 min Olga Ahtinen), Ria Öling (v) (78 min Elli Pikkujämsä), Adelina Engman - Linda Sällström (90+4 min Amanda Rantanen).

Finland 6 5 1 0 18- 2 16

Portugal 6 5 1 0 8- 1 16

Skottland 6 3 0 3 16- 3 9

Albanien 8 2 0 6 7-21 6

Cypern 6 0 0 6 0-22 0

Återstående matcher i februari:

Cypern-Skottland, Finland-Portugal, Cypern-Finland, Skottland-Portugal.

Nio gruppvinnare samt de tre bästa grupptvåorna går direkt till EM-slutspelet 2022. De övriga sex grupptvåorna gör upp om de tre sista EM-platserna i playoff. England är som värdnation automatiskt kvalificerad till EM.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning