Glädjen total i Finland efter JVM-dramat – nu väntar skrällen Schweiz

Den finländska glädjen var total efter att Toni Utunen hade skickat in segermålet mot Kanada. Bild: Leijonat.fi Pasi Mennander/Lehtikuva

Efter ett motigt gruppspel vände allt för Finland i kvartsfinalen.Nu ser Juniorlejonens väg mot en final plötsligt öppen ut.– Laget var redo när det krävdes som mest, säger förbundskaptenen Jussi Ahokas efter 2–1-segern.

"Vinn rätt matcher" är ett av många mantran som Juhani Tamminen har torgfört under sina år som ishockeytränare. Det passar in perfekt för att beskriva Finlands framfart i junior-VM.

Juniorlejonen förlorade hälften av sina gruppspelsmatcher, men det är bara historia nu. Efter en klassisk upphämtning överraskade Finland, skickade ut den största guldfavoriten Kanada och är klart för JVM-semifinal.

– Man kunde inte ha byggt upp ett bättre drama. Fullsatt i hallen, kvittering i slutet och segermål i förlängningen, säger förbundskaptenen Jussi Ahokas enligt Ilta-Sanomat.

Aleksi Heponiemi noterades för ett något turligt 1–1-mål i slutminuten. Backen Toni Utunen sänkte Kanada med säsongens första fullträff i förlängningen och skapade total glädje i det finländska laget.

– Hela laget samlades runt mig och förhoppningsvis blev det tyst i hallen, säger Utunen enligt HS.

Ombytta roller i semifinalen

Utunen lyckades faktiskt tysta hela Kanada med sin fullträff. Den hockeytokiga nationen har aldrig missat enmedalj i en JVM-turnering som har spelats i Kanada tidigare.

Nu bröts den och flera andra sviter. Bland annat slog Finland ett kanadensiskt U20-landslag för första gången någonsin i liten rink.

Med sin spelmässigt vassaste insats i turneringen stormar Juniorlejonen nu vidare med ett visst favorittryck på sina axlar. Rollerna är ombytta när utropstecknet Schweiz väntar i semifinalen.

– En bra utmaning för oss. Det är ett skridskostarkt lag och ett tiotal av deras spelare var med redan i fjolårets junior-VM, säger Ahokas enligt HS.

Schweiz stod för en stor sensation när man slog ut Sverige i kvartsfinalen. Efter tre nederlag på sina fyra gruppspelsmatcher skrällde schweizarna rejält och är klara för sin första semifinal sedan 2010.

– Om ett lag slår Sverige kommer det att göra det tufft för oss också, säger Ahokas.

"Redo när det krävdes som mest"

Kvartsfinalvinsten mot Kanada öppnar ändå vägen mot något riktigt stort för Finland. Efter två raka medaljmissar är Juniorlejonen bland de fyra främsta igen. Senast landslaget gick så här långt var på hemmaplan för tre år sedan. Då blev det guld.

– Vi visste om att turneringen börjar här och nu. Spelet måste förbättras hela tiden i en sådan här turnering och vi tog ett steg till. Laget var redo när det krävdes som mest, säger Ahokas enligt Yle.

Förbundskaptenen lyfter fram att vinsten mot Kanada i JVM-genrepet före jul hjälpte Finland. Han konstaterar att den andra triumfen mot värdlandet inom loppet av en dryg vecka var välförtjänt.

– Vi trodde på segern. Tidigare har vi inte haft tur med studsarnaoch inte lyckats göra mål, men nu hade vi turen med oss, säger han.

Eller som förbundskaptenen konstaterar till kanadensiska TSN :

– Jag visste att hockeygudarna skulle hjälpa oss.

Segern fullbordade några minst sagt speciella timmar för Ahokas personligen. Samtidigt som hans manskap kämpade sig vidare till semifinal i junior-VM födde hans fru parets tredje barn.

– Självklart är det stora känslor. Hela laget fick mycket energi av det, säger han enligt HS.

Hur långt går Finland i Junior-VM?

Laddar ... Laddar ...

Semifinaler (Vancouver):

4.1 klockan 23.00: USA–Ryssland.

5.1 klockan 03.00: Finland–Schweiz.

Medaljmatcher (Vancouver):

5.1 klockan 23.00: Bronsmatch.

6.1 klockan 03.00: Final.

Samtliga matcher sänds i TV2 och på Arenan.

Under 2000-talet har Finland lyckats spela sig in bland de fyra främsta i junior-VM åtta gånger. I två av turneringarna har Juniorlejonen gått hela vägen.

Guld (2): 2014, 2016.

Silver (1): 2001.

Brons (4): 2002, 2003, 2004, 2006.

Fyra (1): 2012.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning