Glädjebesked för biskötaren – 180 000 bin överlevde branden i Notre-Dame

Den våldsamma branden i Notre-Dame i måndags nådde aldrig tre bikupor med uppskattningsvis 180 000 invånare. Bild: Lehtikuva-AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Några av Pariskatedralens Notre-Dames minsta invånare tycks ha klarat storbranden bra.

Runt 180 000 bin som bor i kupor på taket befarades först ha utplånats av branden. Men katedralens biskötare Nicolas Géant bekräftar att de har överlevt och surrar vidare.

Géant har skött om katedralens tre bikupor sedan de installerades på taket 2013 i syfte att öka antalet bin i Paris innerstad. Kuporna är placerade ovanför sakristian på sydsidan av Notre-Dame, cirka 30 meter lägre än huvudbyggnadens tak, och enligt Géant nåddes kuporna inte av lågorna.

– Jag fick ett samtal från André Finot, talesman för Notre-Dame, som sade att bin flyger ut och in i kuporna vilket betyder att de fortfarande lever. Nu när jag vet det är det en stor lättnad, berättar Nicolas Géant för tv-kanalen CNN.

Utöver lågorna utgjorde hettan från elden den största risken för bina. Men att andas in röken är ingen fara. Bin har inte lungor som människor. Röken skulle bara gjort dem lite lulliga och bedövade, förklarar Nicolas Géant som påminner om att biodlare sedan länge använder rök för att lugna bina under arbete med kuporna.

– Tack och lov att flammorna inte nådde dem. Det är ett mirakel, säger han.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning