Glädje på börsen efter vapenvilan i handelskriget

Efter G20-mötet enades USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping om 90 dagars vapenvila i handelskriget. Bild: Lehtikuva/AFP/Saul Loeb

Aktiemarknaden drar en suck av lättnad efter veckoslutets G20-möte där USA och Kina kom överens om en tre månaders vapenvila i handelskriget.

En kvart efter veckans öppning ligger Helsingforsbörsen på plus 2 procent. Till exempel Konecranes, Outokumpu, Outotec, F-Secure, Suominen och Stora Enso har alla stigit med över 4 procent. Därutöver har en lång rad bolag gått upp med över 3 procent.

Också andra europeiska börser har gått upp rejält, liksom asiatiska börser tidigare i morse.

Orsaken USA:s och Kinas beslut att inte höja några tullar de närmaste tre månaderna medan nya förhandlingar förs. Beslutet fattades av presidenterna Xi Jinping och Donald Trump i samband med veckoslutets G20-möte i Argentina.

Vapenvilan innebär att Trump inte förverkligar sitt hot om att höja tullarna på import från Kina till 25 procent, utan håller kvar dem på nuvarande 10 procent. Kina har för sin del lovat att öka importen av varor från USA för att minska det amerikanska handelsunderskottet.

När det gäller detaljerna i Trumps och Xis överenskommelse verkar det dock råda en viss oklarhet. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg skiljer sig uttalandena från Kina respektive USA från varandra på flera punkter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning