Glädje i Haparanda över finska gränslättnader – förundran i andra områden

Kravallstaket på torget i Haparanda där gränsen mellan Sverige och Finland går. Bild: Pär Bäckström/TT

Det ska bli lättare för dem som bor vid Finlands gränser att leva mer som vanligt. Finlands regering meddelade på onsdagen att gränstrafiken både mot Sverige och mot Norge lättas upp vid gränserna i norr.– Det är ett steg i rätt riktning, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).

Det är oklart exakt vilka områden som omfattas men enligt regeringen ska resor mellan "lokala gränssamhällen" tillåtas, trots att Sverige och Norge överskrider gränsen för antalet smittade som regeringen slagit fast.

De som passerar gränsen rekommenderas att ha med sig dokumentation över var man är folkbokförd, men det kan också räcka med att uppge var man bor och skälet för resan.

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C), gläds över gränsbeskedet.

– Det är ett steg i rätt riktning måste man ju säga. Vi har försökt från alla kommuner på båda sidor av gränsen att lyfta fram att vi måste ha en regional lösning. I vanliga fall lever vi utan gränser, säger Tornberg.

Det kravallstaket som delar Haparanda-Torneå på Victoriatorget där gränsen går blir dock troligen kvar en tid framöver. Kommunledningen i Haparanda har haft möte med stadsledningen i Torneå för att diskutera hur man ska komma fram till ett nytt normalt läge i gränsstaden.

I Norge, som har en drygt 700 kilometer lång gräns med Finland och sex gränsövergångar gläds de som får fortsätta att åka över till Finland, gränsen till Sverige har varit stängd hela sommaren. Men lite smolk i bägaren är det för invånarna i Nordnorge eftersom norrmän som inte bor i gränsområdet nu inte kan besöka de släktingar eller vänner som finns på den finska sidan. Norge har varit ett grönt land sedan 15 juni. Ett exempel är läraren Katri Helena Niittyvuopio Orti som bor i Lakselv men är från Karigasniemi, cirka 90 kilometer söder om Lakselv. Hon drabbas av stängningen eftersom Lakselv tillhör Porsanger kommun som inte är en gränskommun.

Hon säger till NRK att hon först tyckte att det var orättvist att de som bor vid gränsen får korsa den fritt medan hon måste sitta i karantän i fjorton dagar.

– Men sen tänkte jag efter och insåg att det måste vara så. Det är bra att de finländska myndigheterna har tagit hänsyn till dem som bor i norr, de som gränsar till Finland.

Att Island har blivit ett "rött land" har lett till att Nordiska rådets 72:a session är inhiberad. Beslutet fattades på onsdagen.

"Sessionen som sådan kan inte ersättas, men vi går in för att sköta politiken med en rad digitala möten", säger Nordiska rådets president, Silja Dögg Gunnarsdóttir. "Detaljerna är inte på plats ännu, men planeringen går i gång på allvar nu", konstaterar hon i ett pressmeddelande.

Trots att sessionen ställs in kommer de nordiska kulturprisen att delas ut i en sändning som planeras i samarbete med det isländska rundradiobolaget RUV.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning