Glada tongångar hos Schildts & Söderströms trots Mumins sorti

Nöjda. Anna Friman (litterär chef), Mari Koli (vd) och Elisabeth Jansson (informatör) ser med tillförsikt på framtiden för Schildts & Söderströms. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Vid årsskiftet förlorade Schildts & Söderströms rättigheterna till Tove Janssons Muminböcker till Moomin Characters. Enligt vd Mari Koli blir fjolårsresultatet ändå "riktigt gott" och Mumins sorti har heller inte påverkat budgeten för 2016.

Det berättade Mari Koli under en pressinfo på torsdagen. Bokslutet för 2015 är ännu inte godkänt, men siffrorna visar ett resultat som enligt Koli är mycket bättre än på länge.

– Det är tack vare att vi fokuserat på vår kärnverksamhet, det vill säga utgivning finlandssvensk litteratur och finlandssvenska läromedel.

Rätten att ge ut Muminböckerna förlorade S & S vid årsskiftet, medan utlandsrättigheterna återgår till Moomin Charachters senare i vår.

– Vi fick en skälig ersättning för att avtalen bröts i förtid, så allt är frid och fröjd på den punkten.

Hur påverkar detta budgeten för 2016?

– Den påverkas till en liten grad, men inte märkbart, säger Mari Koli och konstaterar att detaljerna i avtalet är en affärshemlighet.

Däremot säger hon att översättningarna av Tove Janssons böcker genom åren gett förlaget goda kontakter med förläggare utomlands, kontakter som fortfarande är till gagn för förlagets författare, även om många i dag också jobbar med egna agenter. En framgångsrik bok är Ulla-Lena Lundbergs Finlandiavinnare Is som sålt bra och nyligen översatts till engelska. Den tyska versionen har redan rönt framgångar, konstaterar Koli, som också bekräftar att en ny förlagsredaktör för allmänlitteratur ska anställas under våren.

På läromedelssidan har läroplansreformen som träder i kraft i år verkat stimulerande. S & S ger med anledning av den ut över 100 nya läromedel.

Laudatur

Schildts & Söderströms litterära chef Anna Friman kunde vidare berätta att vårutgivningen är i full gång och avslöja ett par av höstens ungefär 15 olika titlar. Bland dem märks till exempel Sanna Tahvanainens roman om modeikonen Coco Chanel och debutanten och radioprofilen Eva Frantz deckare Sommarön. Också Peter Sandström är aktuell med en ny bok i höst. Den heter Laudatur, och handlar om en man i 50-årsåldern som i likhet med författaren heter Peter, är författare och bosatt i Åbo.

– Jag tycker själv att den här romanen handlar om mannen i emancipationen. Det är humorn och melankolin som ger Peter Sandström hans särprägel, säger Friman.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03