Glada miner på gymnastikfest i Åbo

Finlands största gymnastikevenemang Suomi Gymnaestrada är i gång i Åbo. Tusentals gymnaster i alla åldrar fyller gatorna kring Kuppis.

Inne i Kuppis idrottshall och bollhall pågår de så kallade Gymnastikdagarna ända fram till söndag. Gymnastikdagarna är en årlig gymnastiktävling som ordnas i samband med Gymnaestrada. Över 3 000 gymnaster tävlar i åtta olika gymnastikgrenar. Grenarna är akrobatik, tävlingsaerobic, estetisk truppgymnastik, manlig redskapsgymnastik, kvinnlig redskapsgymnastik, rytmisk gymnastik, teamgym och trampolingymnastik.

Pargasborna Lana Asplund och Elin Jakobsson har alla tre tävlat i redskapsgymnastik i dag.

Fakta

Gymnaestrada i siffror

Över 10 000 gymnaster från 191 gymnastikföreningar runtom i Finland.

Cirka 200 svenskspråkiga gymnaster deltar.

Största föreningen är Tampereen Voimistelijat med 405 deltagare.

Under helgen kan man njuta av totalt 175 timmar uppvisningar.

Över 3 000 gymnaster tävlar i Gymnastikdagarna.

5 500 gymnaster deltar i olika massprogram.

4 200 gymnaster övernattar i 14 skolor.

Närmare 500 volontärer ställer upp.

Man kan testa på hela 20 olika idrottsformer i Kuppisparken.

– Det här är nog den största tävlingen jag deltagit i. Det har varit jätteroligt att tävla, säger Asplund.

Asplund och Jakobsson vill i framtiden tävla i finländska förbundets tävlingar och valde därför att åka med till Gymnaestrada med sin förening Pargas IF.

Finlands Svenska Gymnastikförbund och Finlands Gymnastikförbund (Suomen Voimisteluliito) har nämligen olika system. Alla barn som är under tolv år gamla måste delta i en så kallad Staratävling för att ha rätt att tävla i det finska förbundets tävlingar. Tävlandet verkar ändå inte vara huvudsaken för flickorna.

– Vi får inga poäng. Domarna tittar bara och så ger de oss feedback. Efter tävlandet gick vi upp på läktaren och gjorde en egen gymnastik- och danskoreografi, berättar Jakobsson.

Pargas IF:s tränare Sofia Nyberg har en lång erfarenhet inom redskapsgymnastik och tycker att det just är lekfullheten som är det bästa med Gymnaestrada. Tävlingarna är nämligen bara en liten del av det enorma evenemanget som är fullspäckat av olika uppvisningar.

– Redskapsgymnastik är en hård gren och en del barn tränar fyra timmar per dag. Om du till exempel spelar handboll kan du göra femtio mål under en turnering och alla hurrar för varje mål. I gymnastik får barn halvlama applåder för dubbelvolter från en bom som är 10 centimeter bred. Gymnastik handlar oftast om tävling, men här på Gymnaestrada hittar man också glädjen, säger Nyberg.

Många barn deltar i flera olika grenar och uppvisningar på Gymnaestrada och därför blir det inte så mycket fokus på prestationer menar Nyberg. Hon tycker att den stora publiken bidrar till en god stämning.

Från Pargas IF har även Manja Lindell, Thea Nyberg, Matilda Åberg och Armida Wanström tagit sig till Åbo för att tävla på Gymnastikdagarna.

– Alla redskap: bom, matta, barr och hopp gick jättebra i dag, säger Nyberg.

För de här flickorna är tävlandet inte heller blodigt allvar trots att målet är klart. Alla fyra vill förbättra sina resultat och stiga till nästa tävlingsnivå. För tillfället tävlar de i B-klassen som är den lägsta klassen i redskapsgymnastik.

Tävlingar i bland annat redskapsgymnastik och akrobatik pågår i Kuppis bollhall. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Tampereen vomistelijat värmer upp för en hoppuppvisning. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Armida Wanström gillar mest att tävla på mattan, för då kan man hitta på egna rörelser. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Gymnastikgruppen Epic från Espoon telinetaiturit. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Thea Nyberg, Manja Lindell, Armida Wanström och Matilda Åberg från Pargas IF är nöjda med torsdagens tävlingar. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Pyrkivä Gymnastics från Åbo värmer upp med att stå på händerna. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Elin Jakobsson, Adelie Kotwica och Lana Asplund från Pargas IF visar upp sin splitternya koreografi. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46