EU-kritiker gläds med Trump

Nigel Farage. Arkivbild. Bild: PATRICK SEEGER

EU-ledningen lovar fortsatt samarbete med USA – men det är ändå EU-kritikerna som jublar mest över Donald Trumps seger på andra sidan Atlanten.

"Demokratin lever", konstaterar Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Utrikeschefen Federica Mogherini blev först ut i EU-ledningen att kommentera valresultatet i USA.

"Relationerna mellan EU och USA går djupare än förändringar i politiken. Vi kommer att fortsätta att arbeta tillsammans och återfinna Europas styrka", skriver Mogherini på Twitter.

Osäkerheten om vad som ska hända i relationen mellan Bryssel och Washington är dock stor.

– Vi vet inte vad vi längre kan vänta oss från USA, konstaterar tyske Manfred Weber, ledare för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, enligt nyhetsbyrån APA.

– Vi måste se allvarligt och objektivt på människors oro och rädsla. Vi kan inte lämna fältet öppet till världens alla radikala, fortsätter Weber.

"Stor chock"

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen kallar resultatet en "stor chock", men betonar att det mer var Clinton som förlorade, än Trump som vann.

– Jag tror Trump vet att det här inte är en seger för honom, utan snarare mot Washington och mot etablissemanget, säger von der Leyen till tv-kanalen ARD.

Men på sina håll i Europa jublas det också. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har gratulerat Trump.

"Vilka storartade nyheter. Demokratin lever vidare", skriver Orbán på sitt Facebookkonto, enligt APA.

Glad Wilders

Och bland missnöjespartier och EU-kritiker är glädjen stor.

"Folket tar tillbaka sitt land. Det kommer vi också att göra", skriver islam- och EU-fientliga nederländaren Geert Wilders på Twitter.

"Tycks som om 2016 kommer att bli året med två stora politiska revolutioner. Det här vore ännu större än brexit", heter det i sin tur från Nigel Farage, vars UK Independence Party (Ukip) var en av de ledande krafterna bakom Storbritanniens folkomröstningsnej till fortsatt medlemskap i EU.

"Lyckönskningar till USA:s nye president Donald Trump och det fria amerikanska folket", skriver franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen på Twitter.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning