Glad Ruuskanen jagar guld i Rio

Bild: Heikki Saukkomaa

Spjutkastaren Antti Ruuskanen har gått igenom en rejäl villervalla i sommar. Först skadade han sig i ryggen och låret under EM i Amsterdam i början av juli.

Skadorna innebar att Ruuskanen tvingades ändra om i OS-förberedelserna och han missade en hel del tävlingar. Dessutom försenade de hans ankomst till OS-orten Rio de Janeiro.

– Formen är bra. Jag skulle inte resa i väg om inte formen vore i skick, sade Ruuskanen godmodigt på Helsingfors-Vanda flygplats tidigt på onsdagsmorgonen.

På onsdagen åkte han och spjutkollegan Ari Mannio i väg mot de olympiska spelen i Rio. I och med att spjutduon avrest har hela den finska truppen åkt till Rio.

Före avresan fick Ruuskanen ändå lite goda nyheter. Bronsmedaljen från OS i London 2012 hade blivit silver. Den ursprunglige tvåan Oleksandr Pjatnytsja från Ukraina har nämligen åkt fast för dopning i nya analyser av testerna från London.

Att ukrainaren åkte fast var inte en fullständig skräll för Ruuskanen.

– Visst är dopningsfallen alltid överraskningar men man kan se på träningsvideor från det året hur killen (Pjatnytsja) snabbt sväller upp ganska mycket, säger Ruuskanen.

Särskilt nöjd är han över att fuskarna åker fast, även om det sker några år i efterskott.

– För oss idrottare som är rena är det rättvist att fuskarna åker fast. Förhoppningsvis fungerar det här som ett avskräckningsmedel så att ingen annan lockas att använda sig av likadana trick, säger Ruuskanen.

Ruuskanen är utan vidare ute efter guld i Rio.

– Andra alternativ finns inte när jag nu är silvermedaljör och allt.

Det var en avslappnad och glad Ruuskanen som träffade medierna inför resan till Rio. Han medger att återhämtningen från skador inte är den mest idealiska förberedelsen inför säsongens höjdpunkt.

– Det är ju alltid lättare när allt går som planerat men idrotten är nu bara sådan här. Det här är inte heller mina första skador.

Kvalet i spjut är finskt tid natten till torsdag om en vecka. Finalen avgörs natten till söndag om en och en halv vecka. 

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning