Glaciär på Mont Blanc nära kollaps

Delar av en glaciär på Mont Blanc i Alperna är nära kollaps. Bild: Ho/Lehtikuva

Delar av en stor glaciär på den italienska sidan av Mont Blanc i Alperna är nära att kollapsa efter att mycket av den smält bort i sommarhettan, varnar företrädare för den närliggande staden Courmayeur.

250 000 kubikmeter is riskerar att lossna från glaciären Planpincieux, skriver BBC.

Courmayeurs borgmästare har begärt att en väg i närheten stängs av natten till torsdag och vill begränsa åtkomsten till glaciären som är ett populärt turistmål efter larmet från experter.

Det finns ingen risk för att glaciären, om den kollapsar, träffar bebodda områden eller turistfastigheter enligt borgmästaren, men alpstugor i området kring Rochefort har evakuerats som en säkerhetsåtgärd, rapporterar BBC och hänvisar till italienska medier.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning