Gjorde Finland 100 något bestående intryck i Sverige?

Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

När Finland firade hundraårsdagen var svenska medier på plats i Helsingfors. Men hur blir det nu när alla glansfulla evenemang är över, kommer landet återigen att sjunka tillbaka i glömska i det svenska medvetandet.

Det är många finländare som drar en lättnadens suck nu när jubileumsåret 2017 går mot sitt slut. Patriotism i alla ära men även flaggviftande blir tröttsamt i längden, åtminstone om man får tolka reaktioner hos vänner och kommentarer på Facebook. Det är en stor skillnad mot entusiasmen och peppen i början av året. Då sågs hundraårsfirandet som en unik chans att sprida det finländska evangeliet över världen och krossa stereotyperna. Nu skulle ett litet land i norra Europa marknadsföras, förklaras och hyllas.

Men hur blev det då? Lyckades man lyfta blicken från sauna, sisu och djupa skogar? Kunde man visa upp något annat än Mumindalar och minimalistiska möbler? Gick det att förklara landet på något annat sätt än som en direkt produkt av inbördeskrig, vinterkrig och kalla krig?

Nja, det gick si så där. Kanske är det typiskt för en ung nation att ständigt behöva reproducera myten om sig själv för att skapa samhörighet och gemenskap? Kanske är det bara brist på fantasi?

Enligt en Novus-undersökning från januari om svenskarnas syn på Finland är det samma gamla fördomar som upprepas. Finnarna är ett inbundet och allvarsamt folk som svenskarna har respekt för. Den finska sisun och "jävlaranamman" ses som beundransvärd. Kunskapsnivån om Finland upplevs som låg och svenskarna har dålig koll på historia, kultur och land. Eftersom Finland sällan exponeras inom populärkulturen blir bilden diffus och föråldrad. Det blir rent av en barriär länderna emellan. Dock sammanfattade undersökningen att det finns en stor nyfikenhet och att särskilt yngre svenskar vill lära sig mer.

Riktigt hur nyfikna vi var på Finland var nog inte uppenbart innan hundraårsjubileet. Trots kampanjens alla tillkortakommanden på hemmaplan så tackade vi och tog emot i Sverige. Sällan har det skrivits och visats så mycket om Finland i svenska medier. Det var som om svenskarna helt plötsligt insåg att det fanns ett land österut och inte bara en konstant gungande finlandsfärja där man spelade hockey på övre däck. För en gångs skull fanns det anledning för redaktionerna att rapportera bortom skolskjutningar och Soldiers of Odin. Det har inte varit tal om någon överexponering, tvärtom. Det är fortfarande långt under vad Finland rapporterar om Sverige under en normalvecka.

Det skulle vara intressant med en liknande Novus-undersökning nu efter att vi har tutats i lagom doser Kaleva på radion och historielektioner på teven för att se hur attityderna förändrats.

Däremot har 2017 gett blodad tand och det är inte omöjligt att fler svenskar väljer att semestra nästa år i Finland. Kanske kommer vi se fulltecknade tangokurser och en byggboom i bastur. Fast det var kanske bort från de stereotyperna vi ville komma?

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning