Gitarristen Petri Kumelas små fantasifulla varelser är Årets skiva

Bild: Marek Sabogal

Utmärkelsen Årets skiva delas årligen ut av Yle. I år går priset till gitarristen Petri Kumelas skiva Small Creatures – a Musical Bestiary, som även fick strålande kritik i HBL.

Årets skiva har röstats fram av Yles musikredaktörer, som bland annat tar fasta på att Petri Kumelas musikaliska bestiarium visar vägen mot en fylligare musik- och konstuppfattning.

"Musikerns uppgift har breddats till att omfatta mångkonstnärligt kuraterande som del av en arbetsgrupp. Resultatet blir musik, dikter, illustrationer, animationer, interaktiva konserthelheter och förstärkt verklighet", sammanfattar musikredaktören Kare Eskola i motiveringarna.

Gitarristen Petri Kumela har samlat och beställt miniatyrstycken med djurmotiv sedan 2007 och på skivan ingår verk av både inhemska och utländska tonsättare. Skivan fick lysande kritik även i HBL, Mats Liljeroos skriver bland annat:

"Oförtröttlige samtidsmusikförkämpen och idékläckaren Petri Kumela brukar överraska med lika originella som välgenomtänkta konsertprogram och skivprojekt, men den nya skivan slår ändå det mesta jag stött på."

"Kumela har, som han själv beskriver det, skapat sig ett eget musikaliskt ekosystem – uppdelat på de tre elementen land, luft och vatten – och de trettiofem stycken som här får plats är blott en del av en större samling, som redan länge hört till hans konsertrepertoar."

Läs hela Mats Liljeroos recension här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning