Gisslandrama krävde 28 dödsoffer

Bild: STRINGER

Bangladeshisk polis slog på lördagsmorgonen till mot de angripare som tagit gisslan i Dhaka. Enligt armén dödades 20 personer i gisslan, samtliga utlänningar, medan 13 personer fritogs av polisen.

Säkerhetsstyrkor på mer än 100 man slog till mot restaurangen tidigt på lördagsmorgonen. Efter insatsen hittades 20 döda civila som enligt den bangladeshiska armén blivit sönderhuggna med vassa vapen. Sex av gisslantagarna dödades under polisinsatsen och en kunde gripas, säger landets premiärminister Sheikh Hasina i en tv-sändning.

De flesta av dödsoffren kom från Italien och Japan.

Det var åtta eller nio personer som på fredagskvällen gick till attack mot restaurangen i närheten av Qatars ambassad i huvudstadens diplomatkvarter. Strax därefter dödades två poliser och minst två poliser skadades allvarligt i en eldstrid med angriparna som var utrustade med bland annat automatvapen och sprängladdningar.

Av de 13 i gisslan som fritogs av polisen är tio bangladeshier och tre utlänningar, uppger polisen till India's Times Now.

Lite information

Enligt polisen ska de beväpnade männen ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när de stormade in på restaurangen, skriver AFP.

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet och publicerade under natten bilder som sägs komma från lokalerna, men uppgiften har ännu inte bekräftats. Under natten lade IS också ut bilder som uppges vara av döda utländska medborgarna vid gisslandramat.

Terrorforskaren Hans Brun är inte säker på att det är terrornätverket IS som ligger bakom attacken.

– Det är antagligen jihadister som har genomfört den här operationen men jag är inte säker på att de är knuta till IS, säger han till TT.

Bangladesh har den senaste tiden drabbats av en serie mord där sekulära bloggare, aktivister inom hbtq-rörelsen och ledare för religiösa minoriteter huggits ihjäl.

– Tillvägagångssättet följer de tidigare attentat som har haft jihadistiska förtecken. Utifrån vad vi vet nu så har de inte haft tillgång till speciellt avancerade skjutvapen, det är inte alls samma typ av eldkraft som vi brukar se när det gäller Islamiska statens aktioner, säger Hans Brun.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning