Gisslandrama i metron

Kräver lösen. Jakob Oftebro som gisslantagaren Alpha.Bild: Mtv3

Med Gidseltagningen fortsätter Danmark levererar god tv-spänning, även om serien inte hör till landets stora tv-succéer.

Gisslantagningen sänds i MTV3 tisdagar kl. 21.01, repris onsdagar kl. 00.05.

Det är morgon i Köpenhamn. I metron är människor på väg till sina jobb. Plötsligt drar några maskerade män fram sina vapen i en vagn och tåget stoppas. Femton passagerare tvingas under vapenhot in i de mörka underjordiska gångarna där de tas som gisslan. De okända engelsktalande gisslantagarnas anspråk är pengar, fyra miljoner euro ska de ha för att inte döda gisslan.

Det är det dramatiska upplägget i den åttadelade danska serien Gidseltagningen (Kanal 5 2017, noteras att det inte är den finska systerkanalen TV5 som sänder den utan MTV3). Serien ringar in förloppet ur olika perspektiv. Förutom att vi får lära känna den skräckslagna gisslan, som gör försök att ta sig därifrån – bland dem sjuksköterskestuderande Marie (Alba August, dotter till en viss Bille och Pernilla) – handlar det om Politiets Efterretningstjeneste vars uppgift är lösa situationen. Seriens egentliga huvudperson är PET:s ledare Philip Nørgaard (Johannes Lassen), en tidigare soldat som är svårt traumatiserad av egna gisslanerfarenheter. Han är med andra ord både instabil och har särskilt kunskap om det uppdrag han får.

Även medieperspektivet finns med. Dådet väcker stor uppmärksamhet både i danska och utländska medier. Naja Toft (Paprika Steen) som är programledare för ett stort aktualitetsprogram blir en mellanhand i dramat när gisslantagarna börjar förse henne med information.

Den stora frågan som hela Danmark engageras i i serien är om man ska gå med på gisslantagarnas krav på lösensumma eller inte.

Det här är välsmord action med duktiga skådespelare, utan att vara en av dessa danska serier som gör något djupare avtryck i tv-historien. Gänget bakom serien är heller inga dunungar: Søren Sveistrup (Brottet) och Adam Price (Borgen) står för ursprungsidé och Kasper Barfoed (Dicte) har skrivit manus och även regisserat de två första avsnitten.

Serieskaparna gjorde research för serien genom att intervjua den danske fotografen Daniel Rye som var gisslan hos IS i Syrien i 398 dagar.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00