Girlz in Tech ­hjälper ­tjejer att koda

Teknologiintresserade. För att locka fler kvinnor till teknologibranschen behövs starka kvinnliga rollmodeller som kan visa hur mångsidig och bred branschen är. Det säger Piia Simpanen från Teknologiindustrin. Hon deltog i gårdagens Girlz in tech-evenemang där gymnasieelever bland annat fick testa på att knacka kod och skapa bloggar. Maana Arkko, Aino Hakanen, Essi Härkönen, Iida Huttunen och Lotta Kallio var med från Töölön yhteiskoulun lukio. Bild: Leif Weckström

Girlz in tech-veckan är i full gång. I ­Helsingfors ordnar Microsoft ­kurser och workshoppar för 14-18-­åriga ­flickor.

Workshoppar om programmering, marknadsföring på sociala medier och visuellt utseende på en blogg. Bland annat det står på menyn under Girlz in tech-kursdagen som ordnas av Microsoft på företagets nya öppna allmänna kontor Flux på Högbergsgatan 35. Kontoret blev klart förra veckan är nu öppet för start up-företag och andra teknologi­intresserade.

Vem som helst kan titta in med sin bärbara dator, ta en kaffe, arbeta med egna projekt och utbyta idéer med andra. I dag är hela lokalen ändå fylld av teknikintresserade unga kvinnor i åldern 14–18 år. Många sitter fullkomligt absorberade vid sina skärmar – de testar på att göra sin första kod på egen hand.

Motsvarande evenemang ordnas på 43 olika platser i Europa i vår och når omkring 6 700 unga kvinnor.

– Syftet med dagen är att avmystifiera teknologin. Många tror att programmering är väldigt invecklat men när man själv får prova märker man snabbt att programmering är både roligt och kreativt, säger Drazen Dodik från Microsoft Flux.

Kod finns överallt

Från och med i höst tas programmering med i den finländska läroplanen, och Girlz in tech hoppas på att många flickor ska placera sig i framkanten när det nya ämnet når skolorna. Överlag finns det alltför få kvinnor i ICT-branschen enligt Microsoft. I OECD-länderna är under 20 procent av branschfolket kvinnor.

– Syftet med den nya läroplanen är förstås inte att hela Finland ska bli programmerare. Det handlar snarast om att lära sig ett nytt sätt att tänka, att vi långsamt ska börja förstå den inbyggda logiken i programmering. Med den kunskapen har man lättare att orientera sig i en värld där nästan allt bygger på kod. Tidigare var det viktigt att kunna mekanik och veta hur man ska reparera motorn när bilen går sönder, men vad gör man i dag när det digitala kylskåpet plötsligt slutar fungera? säger Dodik.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning