Gingrich, Giuliani, Flynn ... Trumps kabinett tar form

Donald Trump med sin vice president Mike Pence Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Med Donald J Trump får USA för första gången en president som aldrig varit politiker, haft en position i förvaltningen eller det militära. Därför blir de män och kvinnor han omger sig med högintressanta.

Spekulationerna kring Donald Trumps kommande kabinett tar på allvar fart först nu. Så osannolik föreföll hans seger ännu för några dagar sedan.

Ingenting är förutsägbart när det gäller Trump, allra minst vilka han tänker lyfta upp i sitt hov. Att åtminstone någon eller några av eldsjälarna i kampanjen kommer att belönas för ett gott jobb torde vara självklart.

I spekulationerna ingår också att den oerfarna Trump behöver beprövade krafter. Därför är de utpekade kandidaternas medelålder rätt hög.

Den blivande vicepresidenten, Indianaguvernören Mike Pence, 57, med irländskt påbrå, förutspås av tv-kanalen NBC få "en tung och stor roll i administrationen". Han kallar sig själv "kristen, konservativ, republikan, i nämnd ordning".

Rudy Giuliani - justiteminister

Bland de första Trump kallade upp på scenen under sitt segertal på Hilton Hotel i New York var Rudy Giuliani, 72, New Yorks borgmästare under 9/11-attackerna 2001. Han har tippats för den i USA ytterst prestigefyllda justitieministerposten.

Giuliani utsågs av Time till Årets person 2001. Han drev en hård konservativ politik i polisiära och ekonomiska frågor under sin tid som borgmästare, då även brottsligheten i New York sjönk radikalt.

Han räknas till republikanernas liberala flygel och stöder bland annat homosexuellt partnerskap och fria aborter för fattiga kvinnor. Han har talat för ett avskaffande av dödsstraff utom vid särskilt grova brott.

Rudy Guiliani Bild: EPA/SHAWN THEW

Giuliani är barnbarn till italienska immigranter och har innehaft en hög post på justitiedepartementet på 80-talet. År 2008 kandiderade han själv för att bli republikanernas presidentkandidat, men förlorade mot John McCain.

Newt Gingrich - utrikesminister

Ex-talmannen i representanthuset Newt Gingrich, 73, är i flera avseenden det konservativa Amerika förkroppsligad. Han anser att landet blivit alltför sekulariserat och han motsätter sig homosexuella äktenskap, trots att han har en syster som är öppet lesbisk och en ledande hbt-aktivist.

Gingrich delar Trumps syn på den illegala invandringen som han ser som ett av USA:s fem största problem.

Som talman gjorde han, tillsammans med gruppledaren för den republikanska senatorsmajoriteten, Bob Dole, livet surt för president Bill Clinton. De två såg till att presidentens budgetförslag inte godkändes i någondera kammaren.

Newt Gingrich Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Han har varit något av en chefsideolog för republikanerna och skrev 1994 tillsammans med Dick Armey valmanifestet "A Contract with America" som definierade tio republikanska nyckelfrågor bl.a. restriktioner i amerikanskt deltagande i FN-operationer.

Sina barndomsår tillbringade han med föräldrarna på olika militärbaser i USA och Europa. Han har disputerat i europeisk historia vid universitetet i Tulane 1971. De senaste åren har han jobbat som konsult och framgångsrik affärsman.

Mike Flynn – försvarsminister

Pensionerade generalen Mike Flynn, 58, hörde under valkampanjen till Trumps närmaste militära rådgivare. Flynn är expert på underrättelse och säkerhetsfrågor.

Under militärtiden deltog han främst i operativa uppdrag mot al-Qaida i Irak och Afghanistan.

Flynn har akademiska examina i ekonomi, ledarskap, nationell säkerhet och strategiska studier. år 2012 utnämndes han av president Obama till chef för försvarets underrättelsetjänst DIA.

Han har nämnts både som stark kandidat för försvarsministerposten och för posten som säkerhetspolitisk rådgivare. Försvarsministerposten kräver dock att han får dispens av kongressen för det krävs en karenstid om sju år från det militära.

I början av Trumps valkampanj nämndes han som en seriös kandidat till vicepresidentposten.

I somras gav Flynn ett tal som pressen betecknade som eldfängt där han fränt attackerade president Barack Obama.

– Vi är trötta på Obamas tomma ord och hans missriktade retorik. Det har medfört att världen har förlorat respekten för USA:s ord och känner ingen fruktan för vår makt, sade Flynn.

Steven Mnuchin - finansminister

Bankiren Steven Mnuchin, 53, bokstavligen handplockades av Donald Trump för att ansvara för valkampanjens finansiering. Mnuchin som var på väg till en avtalad middag fick ett samtal från Trump om att infinna sig på Trump Tower i New York. Där fick Mnuchin en drink i näven innan Trump grabbade tag i honom och drog honom inför kamerorna. Nästa dag insåg Mnuchin att han hade en nyckelposition i Trumps nomineringskampanj.

Mnuchin har rykte om att allt vad den välklädda snobben rör vid blir till guld. Han gjorde sig en miljonförmögenhet när han jobbade på Goldman Sachs i början av 2000-talet.

Efter att ha jobbat för finansmannen Soros grundade han ett filmbolag som haft framgångar med bland annat filmer som Avatar, American Sniper och Mad Max.

Enligt New York Times har Mnuchin också varit inblandad i en rad tvivelaktiga affärer som gett honom tiotals miljoner dollar.

Reince Priebus – stabschef

Vita husets personalchef är ett av presidentens viktigaste verktyg.

Den som ser likheterna mellan den genomlojale stabschefen Doug Stamper i Netflixserien House of Cards och Reince Priebus, 44, ordförande för Republikanska nationella kommittén (RNC) inser att Trump inte kan få en trognare personalchef i Vita huset.

Priebus är en driven fixare från Wisconsin som hjälpt flera partikamrater till nationella nyckelpositioner. Som personalchef skulle han vara spindeln i nätet i de intrigfyllda korridorerna i Vita huset.

Reince Priebus Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Trump fick bevis för Priebus lojalitet när denne var med om att avstyra anti-Trumpdelegaternas försök att förhindra hans nominering i våras.

Priebus har offentligt sagt att Trump är en rollmodell för honom. "En man som gjort affärer, förlorat affärer, kommit igen, levt den amerikanska drömmen och satt upp nya mål är en vinnare".

Frågan är förstås om Preibus känner sig lockad av posten.

Få kvinnor nämns i de amerikanska mediernas spekulationer. Trumps kvinnliga kampanjchef Kellyanne Conway, 49, förutspås dock en hög position inom den nya administrationen. Hon har varit en stor tillgång framför tv-kamerorna under kampanjen. Conway har regelbundet anlitats som politisk kommentator på CNN, Fox News och Fox Business.

Efter sitt tacktal på valnatten omfamnade Trump henne alldeles speciellt på Hiltons estrad.

Donald Trump med kampanjchefen Kellyanne Conway Bild: EPA/SHAWN THEW

Bild: Mikael Bobacka

Bild: Mikael Bobacka

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning