Giftreceptet i bok på Amazon för tjugo euro

Vil Mirzayanov är mannen bakom det dödliga giftet Novitjok.Bild: Skärmdump

Novitjok, det rysktillverkade giftet som använts mot dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia, är mycket dödligare än kända konkurrenterna sarin och VX. Ändå kan vem som helst komma över giftreceptet på näthandeln Amazon.

Om "vem som helst" också kan koka ihop ingredienserna är förstås en annan sak.

Den avhoppade, numera i USA bosatta ryska kemisten Vil Mirzayanov, var med om att ta fram supergiftet. I måndags skrev han på sin Facebooksida att receptet finns återgett i hans memoarbok, med den amerikanska titeln "State Secrets: An Insider's Chronicle of the Russian Chemical Weapons Program", som kan köpas på bland annat Amazon för en tjugolapp.

Engelskspråkiga Russia Today skriver sarkastiskt att det antagligen är första gången en "whistleblower" (visselblåsare) förser allmänheten med fri tillgång till information om hur man tillverkar starkt giftvapen.

Mirzayanov hoppade av den ryska kemiska vapenindustrin och lyckades ta sig till USA. Han har avslöjat, det knappast överraskande faktum att de ryska kemiska vapenlagren är "sårbara för attacker utifrån och stölder inifrån".

Gifter som Novitjok kan enligt västerländska militäranalytiker mycket väl ha lagrats i flera tidigare sovjetstater såsom Ukraina och Georgien. Därifrån kan de ha hamnat i händerna på terroristorganisationer eller terroriststater.

Giftet är dessutom relativt lätt att transportera. Det består av två delar som var för sig inte alls är så extremt giftiga. Det blir de först när de blandas ihop.

"Repar sig inte"

Mirzayanov har uttalat sig till höger och vänster de senaste dagarna och sagt sig vara förbluffad över att "detta hemska gift kan användas så".

Vad måntro han tänkte att det skulle användas till?

Mirzayanov är också väldigt pessimistisk beträffande Sergej och Julia Skripals möjligheter att tillfriskna. Han anser att giftet förorsakat så stora skador att offren får svåra livslånga men, om de överlever.

Giftet är oerhört smärtsamt och påverkar kroppen genom bland annat ofrivilliga sammandragningar av alla kroppens muskler.

Beskrivningen av giftets verkan är som ur en ocensurerad skräckroman. Hjärta och andningsorgan förlamas och lungorna fylls med en stor mängd vätska. Om offret inte dör av hjärtstillestånd så lider det drunkningsdöden.

Det finns motgift, men doseringen är delikat. En aning för mycket leder till svåra biverkningar. Under alla omständigheter får offret svårabestående men.

En av forskarna som tog fram giftet, Andrej Zhelesnijakov utsattes för Novitjok i ett laboratorium. Han levde i fem år med en svår funktionsnedsättning och arbetsoförmögen tills han till slut avled i sviterna från förgiftningen.

Novitjok beskrivs i litteraturen som upp till åtta gånger giftigare än mer kända giftet VX

Ryska medier, myndigheter och politiker tävlar med varandra om att ge förklenande uttalanden om de brittiska misstankarna om rysk inblandning i mordförsöken.

– Säg mig vilken idiot i Ryssland skulle genomföra en sådan attack? Vad är logiken, undrade bland annat förra FSB-chefen Sergej Stepasin.

– Vi har ett presidentval som närmar sig och landet beskylls för att begå alla dödssynder, tillade han i ett uttalande för Interfax.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22