Giftigt ångmoln vid läkemedelsfabrik i Hangö – situationen nu under kontroll

Bild: Ksf-arkiv/Christoffer Holm

Strax efter klockan ett på natten till lördagen överhettades en värmecontainer vid Fermions fabrik i Hangö. Det ledde till att giftiga ämnen förångades och att riksväg 25 stängdes av under ett par timmar.

Klockan 1:13 på lördagsnatten larmades räddningsverket om en kemikalieolycka vid Ferminos fabrik i Hangö. Fyra räddningsenheter anlände till olycksplatsen och stängde av värmecontainern efter konsultation med läkemedelsfabriken.

Riksväg 25 stängdes av fram till klockan tre i natt. Räddningsverket kunde avsluta sin operation på lördagsmorgonen och värmecontainerns temperatur ligger nu på en ofarlig nivå. Ingen skadades i olyckan.

– Vår operation avslutades i morse och läget är inte akut längre. Nu är det fabriken som sköter om att containern svalnar, uppger Västra Nylands räddningsverk till SPT.

Olyckan inträffade på grund av ett elfel i termostaten, vilket ledde till att containern överhettades och kemikalierna förångades.

– Kemikalierna värms upp för att de ska bli flytande. I normal rumstemperatur är de fast form, säger fabrikschef Martti Mikkola till SPT.

Varken Mikkola eller räddningsverket vill uttala sig om vilka kemikalier det var frågan om. Det kan röra sig om affärshemligheter.

– Två specialkemikalier förångades, men det rörde sig om väldigt små mängder, säger Mikkola.

Enligt honom förorsakade ångmolnet inga personskador, miljöskador eller någon stor ekonomisk förlust.

Är det möjligt att en liknande olyckshändelse inträffar i framtiden?

– I princip är det möjligt, men inom några månader förnyas alla våra värmecontainrar. De nya containrarna kommer att vara försedda med ett säkerhetssystem som hindrar överhettning. De nuvarande containrarna är 20 år gamla, säger Mikkola.

På måndag förs kemikalierna till en uppsamlingsplats för problemavfall.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03