Giftig orm höll stånd utanför mayaindiansk grotta full av arkeologiska skatter

Arkeologer har upptäckt en "vetenskaplig skatt" – en gigantisk mayaindiansk grotta under den historiska ruinstaden Chichén Itzá.

Grottan ligger runt 24 meter under jord och är fylld med hundratals artefakter och reliker, enligt de mexikanska forskarna som gjorde fyndet.

– Det vi hittat är fantastiskt och helt orört, säger arkeologen Guillermo de Anda, som kallar grottan en vetenskaplig skatt.

HBL skrev nyligen om Chichén Itzá, läs reportaget här.

De Andas team har hittills utforskat runt 450 meter av grottan. Den består av flera olika kammare som binds samman av smala passager, många så trånga att forskarna är tvungna att krypa eller dra varandra genom dem. Det är ännu oklart exakt hur stort grottsystemet är.

Bland fynden i grottan finns bland annat runt 200 keramiska vaser. Bild: TT/AP/Karla Ortega

Sex timmars ritual

Enligt arkeologerna var inte grottan helt okänd – forskare ska ha hittat den redan för 50 år sedan, men av okänd anledning bestämt sig för att stänga igen ingången med stenblock. Sedan föll den i glömska.

När de Anda och hans team av arkeologer gjorde sig redo att ta sig in i grottan varnade lokala mayaindianer dem för att grottan vaktades av en giftig korallorm. Och mycket riktigt hittade teamet en sådan orm, som blockerade ingången i hela fyra dagar. Först efter en sex timmar lång "reningsritual" kunde forskarna ta sig in i grottsystemet.

Förhoppningen är att fynden kan hjälpa forskare att förstå mer om de mayaindianer som befolkade Chichén Itzá under dess storhetstid. Bild: TT/AP/Karla Ortega

Bland de hundratals reliker som hittats finns bland annat flertalet rökelsebrännare som tros ha offrats för att kalla på regn.

Populärt turistmål

Chichén Itzá grundades av mayaindianer på den mexikanska Yucatánhalvön, strax norr om det populära resmålet Cancún, runt år 750. På 900-talet invaderades den av det guatemalanska itzáfolket. Stadens storhetstid tog slut omkring år 1 400 och ruinerna påträffades i djungeln först på 1800-talet. I dag är området delvis restaurerat och har blivit ett populärt turistmål. Chichén Itzá blev 2007 utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Forskarna kommer nu att fortsätta utforska grottsystemet.

Chichén Itzá på den mexikanska Yucatánhalvön besöks av miljoner turister varje år. Bild: TT/AP/Eduardo Verdugo

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54