Giftig orm höll stånd utanför mayaindiansk grotta full av arkeologiska skatter

Arkeologen Guillermo de Anda i det nyupptäckta grottsystemet under den mexikanska ruinstaden Chichén Itzá. Bild: TT/AP/Karla Ortega

Arkeologer har upptäckt en "vetenskaplig skatt" – en gigantisk mayaindiansk grotta under den historiska ruinstaden Chichén Itzá.

Grottan ligger runt 24 meter under jord och är fylld med hundratals artefakter och reliker, enligt de mexikanska forskarna som gjorde fyndet.

– Det vi hittat är fantastiskt och helt orört, säger arkeologen Guillermo de Anda, som kallar grottan en vetenskaplig skatt.

HBL skrev nyligen om Chichén Itzá, läs reportaget här.

De Andas team har hittills utforskat runt 450 meter av grottan. Den består av flera olika kammare som binds samman av smala passager, många så trånga att forskarna är tvungna att krypa eller dra varandra genom dem. Det är ännu oklart exakt hur stort grottsystemet är.

Bland fynden i grottan finns bland annat runt 200 keramiska vaser. Bild: TT/AP/Karla Ortega

Sex timmars ritual

Enligt arkeologerna var inte grottan helt okänd – forskare ska ha hittat den redan för 50 år sedan, men av okänd anledning bestämt sig för att stänga igen ingången med stenblock. Sedan föll den i glömska.

När de Anda och hans team av arkeologer gjorde sig redo att ta sig in i grottan varnade lokala mayaindianer dem för att grottan vaktades av en giftig korallorm. Och mycket riktigt hittade teamet en sådan orm, som blockerade ingången i hela fyra dagar. Först efter en sex timmar lång "reningsritual" kunde forskarna ta sig in i grottsystemet.

Förhoppningen är att fynden kan hjälpa forskare att förstå mer om de mayaindianer som befolkade Chichén Itzá under dess storhetstid. Bild: TT/AP/Karla Ortega

Bland de hundratals reliker som hittats finns bland annat flertalet rökelsebrännare som tros ha offrats för att kalla på regn.

Populärt turistmål

Chichén Itzá grundades av mayaindianer på den mexikanska Yucatánhalvön, strax norr om det populära resmålet Cancún, runt år 750. På 900-talet invaderades den av det guatemalanska itzáfolket. Stadens storhetstid tog slut omkring år 1 400 och ruinerna påträffades i djungeln först på 1800-talet. I dag är området delvis restaurerat och har blivit ett populärt turistmål. Chichén Itzá blev 2007 utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Forskarna kommer nu att fortsätta utforska grottsystemet.

Chichén Itzá på den mexikanska Yucatánhalvön besöks av miljoner turister varje år. Bild: TT/AP/Eduardo Verdugo

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning