Giftattack och handelskrig upptar tid på EU-toppmötet

Rådets ordförande Donald Tusk besökte Helsingfors och Villa Bjälbo förra veckan, under en kringresa i Europa. Här med statsminister Juha Sipilä (C).Bild: Martti Kainulainen

Stora frågor om EU:s framtid, som hur euroområdet ska utvecklas och livet efter brexit, får på toppmötet ge utrymme åt akuta kriser som ett utlåtande om giftattackerna i Salisbury och EU:s svar på USA:s ståltullar.

Det är egentligen flera möten i ett då regeringscheferna, inklusive Finlands statsminister Juha Sipilä (C), träffas för toppmöte på torsdag och fredag. På torsdagskvällen blir det en diskussion om den omstridda digitalskatten, på fredag ska både EU:s riktlinjer för tiden efter brexit och EMU:s framtid behandlas.

Men rådets ordförande Donald Tusk har bett sina kolleger förbereda sig på allvarliga diskussioner om den senaste tidens händelser. Ett utlåtande om giftattackerna mot den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Yulia i Salisbury i Storbritannien ligger på ritbordet. Enligt ett utkast skulle rådet ta Storbritanniens syn på kopplingen till Ryssland på allvar, men den slutliga formuleringen bänds fram under mötet. Tusk föreslår också ett beslut om att trappa upp kampen mot kemiska och biologiska vapen genom mer samarbete inom EU och med Nato.

Förbereder svåra handelsscenarier

Hotet om handelskrig ligger också högt på agendan. EU förhandlar alltjämt om att bli undantagen från USA:s tariffer på stål och aluminium, men veterligen är det också skyndsamt att förbereda andra scenarier.

Handelskommissionär Cecilia Malmström har redan lagt fram en lista över varor som EU skulle svara med tariffer på, inklusive jordnötssmör och bourbon, men rådet väntas söka efter lösningar som inte trappar upp krisen, och som motsvarar EU:s värderingar om fri handel så långt som möjligt.

– EU:s svar ska vara rimligt och ansvarsfullt, skriver Tusk i sin inbjudan till regeringscheferna och varnar för effekterna av ett upptrappat handelskrig.

Tusk gör en jämförelse mellan USA:s tullar på 1930-talet, som berörde en tredjedel av handeln, och de nu föreslagna, som skulle beröra 1,5 procent av handeln, – "inte för att förringa behovet av ett motdrag, utan för att sätta saken i perspektiv", säger Tusk i ett försök att lugna stämningarna.

Brexit och flygtrafiken

Nästa steg i brexit är att förhandla om tiden efter 2020, det vill säga det nya handelsavtal som ska råda, och vilka andra program Storbritannien kan delta i framöver. Gränsfrågan mellan Irland och Nordirland är alltjämt olöst.

Finlands regering har fokuserat särskilt på säkerhetssamarbetet och att det ska fortsätta efter brexit.

En annan fråga som Finland vill ha klargjord är flygtrafiken. Brittiska flygbolag har varnat för att det blir problem, då den nuvarande fria flygtrafiken baserat sig på den inre marknaden. Finland har framför allt ett intresse av att sträcka avtalet om flygtrafik till rutter som går vidare ut ur EU. Det gäller passagerare från EU som flyger vidare via Heathrow eller – framför allt, enligt Finlands intressen – britter som flyger till Asien via Helsingfors.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00