Get lär barn att surfa i Kalifornien

Dana McGregor (med kepsen) och hans vänner på en stor uppblåsbar surfbräda tillsammans med geten Pismo. Bild: Allen J Schaben/TT-AP

Han kallar sig "The Goatfather". Och med hjälp av getterna Pismo och Grover försöker surfinstruktören Dana McGregor få barn att bli mindre rädda för Kaliforniens vågor.

Allt började för omkring tio år sedan när Dana McGregor som vanligt skulle ge sig av för att fånga några vågor. Men geten Goatee som han hade hemma i trädgården slutade inte att väsnas i hans frånvaro – till grannarnas stora förtret.

Sagt och gjort fick hon följa med till stranden på McGregors födelsedag, då vågorna var små och det var tomt i vattnet. Goatee placerades på en surfbräda och väl i havet visade hon sig ha riktigt bra balans.

Lokala medier fick snart nys om den surfande geten, som skapade stora rubriker och snabbt blev en favorit hos turister som knappt kunde tro sina ögon.

Hjälper barn

Goatees karriär bland vågorna blev startskottet för en hobby som i dag är 42-årige McGregors jobb. Hans getter är numera en del av de läger som han anordnar för barn som vill lära sig surfa eller spela fotboll. Djuren deltar också i vandringar där ett glas spenvarm getmjölk ingår i priset.

Den som vill kan även ta med åsnor, hundar, grisar eller egna getter för en surflektion.

Nyligen stod getterna Pismo och Grover redo att hjälpa vattenrädda barn att ta sig ut i vågorna vid Pismo Beach, norr om Santa Barbara i Kalifornien.

– Första gången är det läskigt men efter att ha gjort det igen och igen är det verkligen roligt, säger tioåriga Mileah Robbins till nyhetsbyrån Reuters, efter att ha surfat i sällskap av Pismo.

"Frihet"

Även Pismo tycks avslappnad och njuta av uppmärksamheten från förbipasserande.

– Surf ger en frihet som är svår att hitta någon annanstans, säger McGregor.

– Vi rider på de vågor som Gud har gett oss, det är helande och skänker glädje, frihet och sinnesro till våra liv. Jag vill att alla ska få uppleva det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning