Gerwig om Lady Bird: "Väldigt personlig"

Greta Gerwigs Lady Bird nominerades till fem Oscars – bland annat var Gerwig nominerad i kategorin bästa regi. I slutändan blev dock Lady Bird utan priser. Bild: TT/AP/Jordan Strauss

Nej, det blev ingen Oscar för Greta Gerwig och hennes Lady Bird. Men Gerwig är ändå historisk – hon är bara den femte kvinnan hittills som nominerats för bästa regi.– Det känns väldigt smickrande, fast jag önskar att vi i stället för fem hade varit femhundra. Men vi kommer dit, säger hon till TT.

Skrivandet och en mångårig önskan att få regissera har resulterat i Lady Bird, en skildring av den turbulenta relationen mellan en tonårsdotter och hennes mamma i det tidiga 2000-talets Kalifornien.

Det känns att mycket i den femfaldigt Oscarsnominerade filmen är självupplevt, även om Gerwig tonar ned detta lite.

– Filmen är väldigt personlig samtidigt som den inte är självbiografisk. När jag växte upp såg jag hur alla omkring mig relaterade till sina mödrar, och nu har mina vänner döttrar och jag ser deras relationer. Jag ville berätta om den där speciella relationen mellan mammor och döttrar, den är oerhört komplex och rik. Jag förstår själva kärnan i den på ett mycket djupt sätt, säger hon.

Vill inte skriva roman

Sjuttonåriga Lady Bird bor i Sacramento men längtar därifrån. Detta gällde Gerwig själv, som också växte upp i just Sacramento.

– Jag älskar Sacramento, det är en speciell och underbar plats. Ändå ville jag därifrån. Jag var övertygad om att det fanns ett mer spännande liv någon annanstans. Jag tror alla har en sådan längtan, de vill dit där det händer. Men det var inte så att jag kände att jag måste ge mig av, säger hon.

När Gerwig var fyra år gammal började hon föra dagbok. Ända sedan dess har skrivandet varit någonting som fått henne att känna sig fri – numera kompletterat med skådespeleri och filmregi.

Men hon har inga planer på att skriva en roman.

– Det roliga är skriva ett manus och sedan se skådespelare ge liv till det jag skrivit. Det skulle inte kunna hända med en roman. Det skulle vara konstigt. Ögonblicket när man ger det man skrivit till någon annan som sedan ger liv till det, det är det stora för mig, säger Greta Gerwig.

Vild i konsten

Hon säger att skrivandet också kan ge henne möjlighet att leva ut på ett sätt som hon inte kan i det privata.

– Jag är väldigt artig som person. Men i konsten har jag kunnat vara vild.

Men att hon skulle regidebutera med just Lady Bird var inte helt givet.

– Jag funderade över om jag skulle ge den till någon annan. Men så tänkte jag att "om du inte gör det nu blir det aldrig av", säger Greta Gerwig.

Att filmen utspelas i början av 2000-talet beror på att tonåringar i dag lever genom sociala medier som Instagram och Snapchat.

– Jag förstår mig inte på det och jag förstår inte hur man skulle kunna göra det filmiskt. Det vore fascinerande att se en film om ungdomar i dag, gjord av någon som är ung. Men jag skulle inte kunna göra den filmen, säger Greta Gerwig.

fakta

Greta Gerwig

Född 1983 i Sacramento. Skådespelare, manusförfattare och numera också regissör.

Är bland annat känd för sitt samarbete med Noah Baumbach i filmer som Greenberg, Frances Ha och Mistress America – de två sistnämnda var hon också med och skrev manus till. Har också skådespelat i filmer som Alla tiders kvinnor och hon gör en av huvudrollerna i kommande Bergman island som spelas in på Fårö och handlar om ett filmskaparpar som söker inspiration från Ingmar Bergman.

Aktuell med Lady Bird , som hon skrivit och regisserat. Filmen hade fem vinstchanser på Oscarsgalan i söndags – däribland bästa film, bästa regi och bästa originalmanus. Lady Bird går upp på de svenska biograferna den 8 mars.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning