Gerhardsson: Tillåta besvikelsen

Bild: Franck Fife

Peter Gerhardssons ord efter förlusten i VM-semifinalen: Ta vara på känslorna.– Man får tillåta sig själv att vara arg, besviken och ledsen, säger Sveriges förbundskapten efter 0–1 mot Nederländerna.

Kort efter slutsignalen på Stade de Lyon i Lyon samlades spelarna och ledarna i en ring på planen.

Samtidigt som spelarnas blickar var fästa på gräset, hade den assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman ett kortare snack om hur de ska hantera besvikelsen efter förlängningsförlusten mot Nederländerna.

Förbundskapten Peter Gerhardsson berättade sedan för TV4 vad som hade sagts under den korta samlingen.

– Vi har pratat mycket om känslor, att man får tillåta sig att vara arg, besviken och ledsen. Det är en del av det här. Vi finns här som en grupp och stöttar varandra men individuellt har vi våra egna känslor och tankar som vi måste tillåta.

"Oerhört sugen"

Genom att tillåta känslorna tror han att landslaget inte kommer ha något bekymmer med att ladda om till bronsmatchen mot England.

– Just nu känns det så klart tufft men jag vet hur idrottsledare och idrottsmänniskor fungerar. När man väl står där i Nice på lördag kommer man att vara oerhört sugen på att ta en bronsmedalj. Det kommer inte vara något problem att ladda om, men först får vi smälta det här.

Sverige hade sina chanser, bland annat Nilla Fischers skott i stolpen, men till slut var det Jackie Groenen som sattes matchens enda mål i den 99:e minuten i förlängningen.

"Tappade mark"

– Känslomässigt tycker jag att vi gör en riktigt bra första halvlek och en bra inledning på andra, sedan vet jag inte... Det känns som att vi inte får till det efter Nillas stolpskott, vi tappade lite mark. Exakt vad det beror på får vi tittat på.

– Vi hade behövt göra något mål på de chanser som vi hade för att få ett momentum, men så var det inte i dag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning