Gérard Bertrand – nytänkare i Languedoc-Rousillon

Det sydvästra hörnet av Frankrike var länge ett obestämt massproducerande vinområde utan större karaktär. En kraftig förnyelse har nu skett i trakten, mycket tack vare Gérard Bertrands entusiasm för sitt vinlandskap och dess möjligheter.

Här, vid foten av Pyrenéerna, ligger ett flertal vinområden vilkas personlighet nu har kommit fram tack vare ett flertal åtgärder inom vinodlingen och källartekniken.

Välkända underområden i Languedoc-Rousillon är Corbières, Fitou och Minervois med kraftfulla, mustiga röda viner, Côtes du Rousillon och Côteaux du Languedoc som gör utmärkta bordsviner. Härtill kommer starkviner av portvinstyp från Maury och Banyuls samt söta vita viner gjorda på muscatdruvan.

Odlingsförhållandena är fina med många soldagar, torrt klimat, friska vindar och Medelhavets temperaturreglerande närhet.

Här odlas solälskande kända röda druvor från Rhônedalen såsom Syrah, Mourvèdre, Sinsault och Grenache och vita som Chardonnay och Sauvignon Blanc samt den spännande aromatiska lokala vita Picpoul.

De röda druvorna växer nära det soldränkta havet, de vita på sluttningar på 250–500 meters höjd, vilket ger friska och fruktiga nyanser till vinerna.

En av hemligheterna bakom de "nya" vinerna är att druvproduktionen per hektar hålls nere, vilket ger vinerna fin koncentration, ädla nyanser och personlighet.

En man med visioner

Denna förnyare av den sydfranska vinkulturen, Gérard Bertrand, föddes i Narbonne 1965 och började göra vin med sin far Georges Bertrand. Familjen hade nyss förvärvat vingården Domaine de Villemajou, där de första druvorna skördades 1975.

Sedan 1987 har Gerard varit ansvarig för expansionen av och produktionen på familjens ständigt växande odlingar som i dag omfattar 450 hektar där druvorna växer på elva olika domäner.

En rolig detalj i hans personlighet är att han har varit rugbyspelare på toppnivå och slutade som kapten för det franska landslaget.

Organiska viner

Nyckeln till vinhusets framgångar är ständig förnyelse av odlingstekniken, biodynamisk- och organisk odling med respekt för naturen och miljön. Detta gör Bertrand i samarbete med lokala kolleger och likasinnade i hela Frankrike.

Förutom respekten för det sydfranska vinområdets personlighet och särdrag, finns noggrann analys av varje detalj i vinframställningen, från jordmånen och druvorna till jäsningen och lagringen med i bilden för att nå hög kvalitet.

Gérard Bertrand är intresserad av Rudolf Steiners läror och människosyn där individen lever i harmoni med sig själv och naturen. Sin filosofi och sina tankar har han sammanfattat i den prisbelönta boken Vin, månen och stjärnorna. Det är tydligt att hans inspiration är central och har skapat de bästa möjliga vinerna i området.

Gérard Bertrands viner på Alko:

Vita viner

533947 Gérard Bertrand Terroir Picpoul de Pinet 2014, AOP. Frankrike

Vinet är vackert gult med intensiv blommig doft med inslag av tropisk frukt och en försiktig citrusnyans, smaken torr, frisk och balanserad med bra mineralkaraktär.

Pris: 12,95

Betyg:

505367 Domaine de l'Aigle Limoux Chardonnay 2015, AOP. Frankrike

Vinet är producerat på en vingård som omfattar 41 hektar och är biodynamiskt. Gyllengult med generös, nyansrik, inbjudande doft och torr, fyllig, mångfasetterad smak med fin frukt och vänlig syra.

Pris: 19,90

Betyg:

Röda viner

468327 Gérard Bertrand Naturalys Côtes du Rhône 2014, AC. Frankrike

Ungdomligt rött med charmig, bärig men också lätt kryddad sydlig doft samt medelfyllig smak med inslag av lakrits och mörk choklad. Balanserad eftersmak.

Pris: 12,49

Betyg:

900047 La Combe Deroy 2013, AC Côte de Rousillon Villages. Frankrike

Toppvin producerat på syrahdruva. Djuprött med framträdande kryddig, aromatisk, spännande doft och mycket fyllig, mäktig, solvarm, lång smak med syra och frukt i bra harmoni.

Finns i beställningssortimentet men också på hyllorna i välförsedda butiker i huvudstaden.

Pris: 28,90

Betyg:

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46