Georgisk mor och son blir historiska i Rio

Skytten Nino Salukvadze är den första mamman som tävlar i samma OS med sin son. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

De georgiska skyttarna Nino Salukvadze och Tsotne Machavariani gör historia i OS i Rio. De blir den första mamman och sonen som tävlar i samma OS.

Salukvadze, 47, har redan vunnit tre OS-medaljer medan 18-årige Machavariani debuterar i OS. Båda tävlar i pistolgrenar i Rio.

– Jag är så stolt och verkligen glad över att min son är här med mig. Jag är mer nervös för hans skull men när vi är på skyttebanan är jag hans tränare och mentor, säger Salukvadze.

– När vi är i OS-byn är jag hans mamma. Men han är hellre tillsammans med de andra idrottarna och inte med en gamling som mig.

Salukvadze debuterade i OS i Seoul 1988. Hon representerade Sovjet och vann guld på 25 meter pistol och silver på 10 meter luftpistol.

I Peking 20 år senare tog Salukvadze brons på 10 meter luftpistol och denna gång representerade hon Georgien. Hon var också med i OS i Barcelona, Atlanta, Sydney, Aten och London. OS i Rio blir därmed hennes åttonde olympiska spel.

Hennes son hoppas vinna en medalj i en yngre ålder än mamman.

– Min mamma var 19 när hon tog sin första medalj. Jag är bara 18, sade Machavariani, som i Rio tävlar i 50 meter pistol och 10 meter luftpistol. 

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning