Genombrott i brexitsamtalen – men skepsis på Nordirland

Storbritanniens premiärminister Theresa May och kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker i Bryssel på måndagen.Bild: Lehtikuva/John Thys

Löften om att undvika en "hård gräns" på Irland antas ha bidragit till ett genombrott i brexit-förhandlingarna. Men på Nordirland är skepsisen stor.

– En överenskommelse har nåtts om en allomfattande uppgörelse för de irländska frågorna, uppger en irländsk regeringskälla för nyhetsbyrån Reuters.

– Nyckelfrasen är ett tydligt åtagande att bevara anpassad lagstiftning vad gäller reglerna för tullunionen och den inre marknaden som krävs för att stötta Långfredagsavtalet (om fred på Nordirland), ekonomin på hela ön och gränsen, säger källan.

Att förhandlarna bytt ut det tidigare hårda kravet på "ingen avvikande lagstiftning" till den mjukare ordalydelsen "fortsatt anpassad lagstiftning" betonas som avgörande av såväl brittisk som irländsk press.

DUP accepterar inte

Samtidigt väcks frågan om hur de nordirländska lojalisterna ställer sig till uppgörelsen. Unionistpartiet DUP, vars stöd är nödvändigt för konservativa Tories majoritet i det brittiska parlamentet, har tryckt hårt på att man inte accepterar någon skillnad gällande Nordirlands relation till resten av Storbritannien.

Partiledaren Arlene Foster reagerar skarpt.

"Nordirland måste lämna EU på samma villkor som resten av Storbritannien. Vi kommer inte att acceptera någon avvikande lagstiftning som skulle separera Nordirland politiskt eller ekonomiskt från resten av Storbritannien", säger Foster i ett uttalande enligt Reuters.

Intryckt i ett hörn?

DUP:s brexittalesman Sammy Wilson är i sin tur fortfarande skeptisk till om uppgifterna stämmer.

– Jag tror att det här härrör från den irländska regeringen som tydligen försöka trycka in Storbritannien i ett hörn, säger Wilson till brittiska nyhetsbyrån PA.

– Men med tanke på de löften som getts så tror jag inte att den brittiska regeringen ger med sig om det här, säger Wilson.

Fakta

Vägen mot "tillräckliga framsteg"

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien inför britternas utträde ur EU har hittills främst rört EU-medborgares framtida rättigheter i Storbritannien och vice versa, gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland samt för vad och hur mycket britterna behöver ersätta EU i och med utträdet.

För att EU även ska gå med på att börja diskutera framtida handelsrelation och övergångsregler krävs inte någon färdig uppgörelse om ovanstående. Däremot behöver EU:s stats- och regeringschefer konstatera att "tillräckliga framsteg" har gjorts.

Vid sitt toppmöte i oktober noterade ledarna att framstegen dittills var otillräckliga. En ny avstämning ska nu göras vid nästa toppmöte, den 14–15 december.

För att hinna dit krävs dock ett genombrott i förhandlingarna helst redan under de närmaste dagarna. På onsdag väntas EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ge sin syn på läget till EU-kommissionen och EU-ländernas ambassadörer.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33