Generalplanen: Vad hände med Östersundom?

Protest. Björn Månsson var en av politikerna som tog emot demonstrationen utanför stadshuset. – SFP är tydligen grönare än vissa gröna partier, sade han. Bild: Richard Nordgren

Bulevarder och flygekorrar var några av ingredienserna när Helsingforspolitikerna på onsdagen diskuterade framtidens stad.

Den första att slå riktigt hårt på trumman i fullmäktigediskussionen om den nya generalplanen var Sannfinländarnas borgmästarkandidat Mika Raatikainen.

– Bottenlös dumhet. På fantombilder är det alltid solnedgång och hipsterfolket sitter i spårvagnen och dricker dyrt kaffe. Och nu senast var det något om flygekorrar som måste beaktas. Flög de hit så kan de flyga tillbaka dit de kom från.

Sannfinländarna vill inte stänga flygplatsen i Malm och motsätter sig bulevarderna det vill säga att bygga bostadskvarter vid de stora infartslederna. Liknande tongångar hittas i de andra små partiernas kritik av det kanske mest omfattande beslut som detta fullmäktige förväntas ta.

Mika Raatikainen påminde stadsfullmäktige om att Helsingfors tog Östersundom av Sibbo.

– Och vad har hänt där? Ingenting. Där kunde man bygga bostäder för 100 000 invånare. Det är ofattbart att Östersundom lämnats utanför området som generalplanen omfattar.

Centerns Terhi Peltokorpi var kritisk till öppenheten i beslutsprocessen.

– Väldigt många stadsbor följer diskussionen ur den synvinkeln.

De grönas Otso Kivekäs medgav att generalplanen är knepig för De gröna.

– Sprängd granit och fällda träd får vi inte tillbaka.

Ett trettiotal stadsbor följde debatten på läktarplats, många fler tittade på direktsändningen på nätet.

Burop på torget

På eftermiddagen samlades ett hundratal väljare – det är kommunalval i april 2017 – på Senatstorget för att protestera mot generalplanen som demonstranterna misstänker förstör stora grönområden. Samlingspartiets grupp- och stadsplaneringsnämndens ordförande Risto Rautava lyckades hävda sig hyfsat inför kritikerna. Det gick sämre för De grönas Tuomas Rantanen. Buropen ekade långa vägar in i stadshuset.

På torget var det många som ansåg att det är uttryckligen De gröna som svikit. SFP:s Björn Månsson förstod att nu lönar det sig att rycka i trådarna.

– Vi är tydligen mera gröna i den här frågan än vissa gröna partier.

I fullmäktigesalen sade Månsson att inte bygga vid Tavastehusleden hotar inte stadsbulevardsplanen som är en väsentlig del av nya generalplanen.

– Har det undgått någon att Bulevarden i centrum kantas av både Gamla kyrkans park och Sinebrychoff-parken?

De senaste veckorna har kritiken mot generalplanen varit stark. Till förslaget fogades i stadsstyrelsen tillägget att Centralparken inte får naggas i kanterna, något som De gröna, Samlingspartiet och SDP marknadsfört som en stor seger.

– Det där är ett fromt önskemål och inget annat, anser Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki.

Enligt SDP:s Osku Pajamäki handlar miljökritiken om en gammal romantisk uppfattning av människans förhållande till naturen.

– I den åker man till villan och plockar fram skidorna i månskenet. I verkligheten handlar det om att bygga staden tätare, bygga bättre cykelleder och mera kollektivtrafik.

Också de stora partierna är splittrade i framtidsfrågan. Exempelvis prövar Jarmo Nieminen och Leo Stranius De grönas och Jaana Pelkonen Samlingspartiets tolerans för åsiktselasticitet inom partiet.

Efter ett par timmars diskussion tog VF och SDP och De gröna ordentligt ihop. Enligt sossarna och De gröna har vänstern varit med och fattat alla viktiga beslut innan fullmäktigebehandlingen. Pajkastningen luktade långa vägar kommunalval.

Det är 85 politiker i Helsingforsfullmäktige. På onsdagen gjorde de förtroendevalda 6 återremitteringsförslag, 7 motförslag och lämnade in 23 klämmar. Kan vara fullmäktigeperiodens rekord. Den avgörande omröstningen beräknas ske runt midnatt.

Läs på HBL.fi hur det gick i omröstningen!

Generalplanen är en långsiktig plan för stadens samhällstruktur som i Helsingfors utarbetas med ungefär tio års mellanrum. Utifrån den arbetar man fram detaljplaner för olika områden. I detaljplanerna regleras till exempel höjden på byggnader och bredden på gator.

Arbetet med en ny generalplanen för Helsingfors inleddes 2012. Målet med den nya planen är att bygga fler bostadsområden för den växande staden. I dag bor det cirka 630 000 personer i Helsingfors, men år 2050 kommer staden enligt beräkningar att ha 860 000 invånare.

En del av bostäderna ska byggas på områden som i dag hör till Centralparken, som enligt planen mister 40–50 hektar av sin gröna yta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning