General Haftars styrkor slår till mot Tripoliförort – Libyen i kaos

Soldater i Libyens nationella armé (LNA). Bild: TT-AP/ESAM OMRAN AL-FETORI

Krigsherren Khalifa Haftars styrkor uppger att de har genomfört en första flygräd mot en förort till Tripoli.Samtidigt tillkännager regeringsstyrkor en motoffensiv för att försvara den libyska huvudstaden.

I Tripoli växer oron och människor köar utanför bensinstationer och mataffärer medan det rapporteras om strider utanför staden.

Talespersonen Mohamed Gnounou från Tripoli-regeringens armé säger på en presskonferens att en motoffensiv ska "rensa alla libyska städer på angripare och olagliga styrkor".

FN ber parterna om en två timmar lång vapenvila för att kunna evakuera skadade, enligt ett uttalande från världsorganisationen. FN föreslår att vapenvilan i så fall skulle sträcka sig mellan klockan 16 och 18 lokal tid.

Nära Tripoli

USA har under söndagen evakuerat delar av sin styrka som befinner sig i Libyen, enligt USA:s försvarsmakt som dock inte anger hur många soldater som lämnat landet.

Khalifa Haftar, i blå kavaj. Bild: TT-AP/Francois Mori

Meddelandet om flygräden gjordes på Libyens nationella armés (LNA) Facebooksida. Haftar har med sin milis LNA de senaste dagarna ryckt fram mot Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte. Milisen är en av flera som vuxit fram sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011.

LNA intog på lördagen byn Suq al-Khamis, cirka fyra mil söder om huvudstaden. Samtidigt befann sig fler LNA-styrkor bara omkring tre mil väster om Tripoli.

Varnar Haftar

FN:s säkerhetsråd har varnat Khalifa Haftar för att fortsätta sin offensiv. Efter ett snabbinkallat möte bakom stängda dörrar uppmanade säkerhetsrådet Haftar att stoppa offensiven.

Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj har anklagat Haftar för att ha förrått honom, och varnar för "ett krig utan vinnare".

Experter bedömer att Haftar överskattar sin militära förmåga efter en rad framgångsrika operationer som har lett till att han kontrollerar hela östra och stora delar av södra Libyen.

– Han står inför ett utdraget krig söder om Tripoli, eller ett stort nederlag, säger Wolfram Lacher, forskare vid institutet Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), till AFP.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning