Gayäktenskap het fråga inför val i Costa Rica

Frågan om homosexuellas rätt till giftermål har blivit en het potatis inför söndagens president- och parlamentsval i Costa Rica, där den sittande presidenten Luis Guillermo Solís inte får ställa upp för omval enligt landets konstitution.

Den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter har nyligen uppmanat till att erkänna gayäktenskap. Costa Rica är ett av de länder som undertecknat den amerikanska människorättskonventionen från 1969, och domstolens beslut är tänkt att vara bindande.

Sedan dess har presidentkandidaten Fabricio Alvarado profilerat sig genom att ta ställning mot äktenskap mellan könen, och tagit ledningen genom att stiga från 3 till 17 procent i opinionsmätningarna. På andra plats i mätningarna finns Antonio Álvarez, och först på tredje plats det regerande PLN-partiets kandidat Carlos Alvarado.

Mätningarna tyder på att det kommer att hållas en andra valomgång den 1 april eftersom ingen kandidat har tillräckligt många röster för att säkra en majoritet i den första omgången.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03