Gatukonst sprider glädje på Kaserntorget

HGR Property Partners vill ge tillbaka till människorna som störs av deras byggarbete på Kaserntorget genom att pryda det med gatukonst. Bild: Ari Hallami

Sällsynt gatukonst ska pryda ett staket som omger en byggplats på Kaserntorget.

Det är frågan om ett 45 meter långt staket kring bygget av en ny kontorsbyggnad på Kaserngatan 21.

Gatukonsten består av abstrakt konst som likt staketet utvecklas till mer och mer tydliga skepnader. Bland skepnaderna finns också Totoro-karaktärer.

Det är gatukonstnären Jani Tolin som skapar gatukonsten. Han är självlärd och har hållit med graffitikonst sedan 80-talet. På 90-talet vann han finska FM i graffitikonst. Han har också deltagit i internationella tävlingar och haft sina verk framställda på till exempel Kiasma.

­Marianne Luojola, investeringschef på HGR Property Partners som ansvarar för bygget, förklarar att Jani Tolin dök upp som kandidat via en bekant.

— Vi träffade honom och tyckte att han passade bra för vad vi tänkte oss. Hans konst var modern och fräsch utan att vara för mycket som graffiti, säger Luojola.

Hon förklarar att de ville ge något tillbaka till människorna som störs av det otrevliga oljudet som byggplatsen för med sig dagligen.

— Byggplatsen står på ett synligt ställe och därför ville vi också bidra med något som ser trevligt ut och ger människor glädje, säger Luojola.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning