Gatukonst av kvinnor färgsätter Kvarnbäcken

Undergångar och elskåp målas i granna färger av kvinnor i olika åldrar som en del av ett gatukonstevenemang.

Under veckoslutet pågår evenemanget Mimmit peinttaa (ungefär Tjejerna målar) i Kvarnbäcken i Helsingfors. Både nybörjare och erfarna gatukonstnärer målar väggarna och pelarna i två ungdergångar under Ring I. I fredags målades även elskåp runtom i Kvarnbäcken.

På lördagsförmiddagen målar bland annat Lidia Kivinen i undergången som binder samman Kvarnbäcksvägen och Tranbackavägen. Här jobbar åtta kvinnor och flickor i olika åldrar som under en sommarverkstad bland annat har lärt sig målningstekniken. De har en gemensam vision – när man går in i undergången ska färgerna på pelarna skifta från varma till kalla.

– Jag har inte gjort gatukonst tidigare, men jag har drömt om att få göra en målning på en vägg utomhus, säger Kivinen.

Gatukonst är nytt även för Aila Kaoli.

– Det är roligt att dekorera stadsmiljön och det är fint att lov ges för det här. I går målade vi elskåp och jag målade bagare på ett skåp utanför daghemmet Leipuri (på svenska Bagaren, red.anm.), säger hon.

Gatukonstnär. Rosa Kivinen har grundat Mimmit peinttaa och målar själv under namnet Ruusa. Bild: Anna Pusa

Ger kvinnor en chans att måla

Evenemanget organiseras av stadskonstföreningen Upeart och grundades för tre år sedan av Rosa Kivinen. Kivinen målar själv gatukonst under namnet Ruusa.

Mimmit peinttaa fick lov av Närings-, trafik- och miljöcentralen att måla i Kvarnbäcken och har som samarbetspartner Förortsprojektet vid Helsingfors stad, Helen Elnät och Pigment Art Store. Genom evenemanget vill man motverka stereotypier och visa att kvinnor visst kan måla.

– Vi vill göra det möjligt för kvinnor att göra gatukonst och erbjuda ett evenemang med låg tröskel att delta, säger hon.

– Om man är nybörjare kan det vara svårt att våga sig in i den här mansdominerade subkulturen.

Uppfriskande konstverk

Mimmit peinttaa har även som mål att ha en positiv inverkan på stämningen och välbefinnandet i de områden där det målas. Förra året målades en undergång i Gårdsbacka och den fick bra respons. Det här året var det stadsdelsföreningen Myllypuro-seura som önskade att det också ska målas i Kvarnbäcken.

– Undergångar kan vara skrämmande speciellt på vintern. I Gårdsbacka fick vi höra att det nu är en helt annorlunda känsla att gå genom undergången. Här i Kvarnbäcken vill vi göra en undergång i glada färger, säger Kivinen.

Målar ofta i Helsingfors och New York. Det är första gången som gatukonstnär Ines Sederholm deltar i evenemanget Mimmit peinttaa. Bild: Anna Pusa

I en undergång bredvid idrottscentret Sportkvarnen arbetar nio inbjudna gatukonstnärer med sina konstverk. En av dem är Ines Sederholm. Hon har arbetat professionellt med gatukonst i cirka fem år och berättar hon inte känner till något annat evenemang i Finland än Mimmit peinttaa där kvinnor målar tillsammans.

Grön och rosa färg sprider sig på den vägg hon arbetar med.

– Jag inspireras av naturen och klara färger, säger Sederholm vars konstverk ofta har ett budskap med kopplingar till mänskliga rättigheter.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03