Gatlin i blåsväder – utreds för dopning igen

Justin Gatlin med sitt VM-guld på 100 meter. Bild: EPA/ANDY RAIN

Två gånger tidigare har den amerikanske sprintern Justin Gatlin varit avstängd för dopning. Nu är den regerande världsmästaren i centrum för en tredje dopningsutredning.

Brittiska The Telegraphs reporter, som påstod sig jobba med ett filmprojekt, fick ett erbjudande av Gatlins tränare Dennis Mitchell och agenten Robert Wagner om att få köpa dopningspreparat genom deras kontakter.

Tidningen gick vidare med uppgifterna och på måndagen beslutade sig Gatlin för att sparka tränaren Mitchell. Enligt löparstjärnans juridiska företrädare kan Gatlin också, för att visa sin oskuld, visa fram alla dopningstestresultat de senaste fem åren. Agenten Wagner var bara tillfälligt anlitad av Gatlins mångårige agent Renaldo Nehemiah.

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) utredningsenhet (AIU) har tillsammans med USA:s antidopningsverksamhet startat en utredning av Gatlin.

– Anklagelserna är extremt allvarliga och jag vet att AIU utreder detta enligt det mandat som de har, säger Sebastian Coe, ordförande i IAAF.

Justin Gatlin blev avstängd för dopning både 2001 och 2006. När han vann 100-metersloppet i VM i London i augusti buade publiken.

The Telegraph började sin granskning av dopning inom friidrotten i juli genom att låta en reporter utge sig för att representera ett filmbolag som letade efter någon som kunde träna en filmstjärna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning