Gåtan bakom renässanskonstnären Rafaels död löst

Rafael dog troligtvis av lunginflammation och inte av en könssjukdom. Arkivbild från Gemäldegalerie Alte Meister i den tyska staden Dresden. Bild: Jens Meyer/TT-AP

Den italienske renässanskonstnären Rafael ansågs länge ha dött till följd av ett vidlyftigt sexliv – men enligt ett forskarteam var dödsorsaken snarare lunginflammation – som kan ha orsakats av ett coronaliknande virus.

Ett forskarteam tror sig ha hittat förklaringen till konstnären Rafael Sanzios död 1520 – en händelse som länge varit omgärdad av mystik, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa. Och enligt forskarna på Milanouniversitetet Bicocca dog konstnären troligen av lunginflammation – och inte av syfilis eller klamydia, vilket tidigare varit den mest populära teorin.

"Dog av lunginflammation"

– Sjukdomens förlopp i kombination med andra symptom gör att vi tror att dödsorsaken var en form av lunginflammation. Vi kan inte fastslå huruvida den orsakades av en bakterie eller av ett virus, som coronaviruset, men det är den mest troliga förklaringen, säger Michele Augusto Riva, en av forskarna vid Università di Milano-Bicocca.

För att komma fram till resultaten har forskargruppen använt sig av författaren och arkitekten Giorgio Vasaris verk Berömda renässanskonstnärers liv och vittnesmål från personer som levde under samma tid som Rafael i Rom.

500 årsjubileum firas

Döden påskyndades antagligen även av den åderlåtning man ägnade sig åt inom 1500-talets läkekonst – och som förvärrade den feber som Rafael hade drabbats av, enligt forskarna.

I år är det också 500 år sedan renässanskonstnärens död – vilket firas med ett antal stora utställningar runt om i världen, bland annat på museet Scuderie del Quirinale i Rom.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning