Gasbehållare exploderade i pakistanskt tåg – 71 döda

Bild: TT

Minst 71 personer har omkommit i en explosionsartad brand på ett tåg i Punjabprovinsen i Pakistan, uppger polisen. Branden bröt ut sedan en gasbehållare exploderat. Tre av tågets vagnar förstördes.

Tv-bilder visar hur lågor slår ut från tre tågvagnar nära staden Bahawalpur i Punjabprovinsen. Många av de döda hade så svåra brännskador att de inte går att identifiera. Andra dog av skallskador sedan de hoppat av tåget i farten, uppger sjukhuskällor.

Över 40 passagerare skadades i branden och har förts till lokala sjukhus.

"Djupt skadad av den fruktansvärda tragedin. Mitt deltagande går till offrens familjer och jag ber för ett snabbt tillfrisknande av de skadade", skriver Pakistans premiärminister Imran Khan, på Twitter.

Många pilgrimer

Många av passagerarna var pilgrimer på väg till Lahore för att delta i en av Pakistans största årliga religiösa sammankomster. Branden bröt ut sedan två gasbehållare, som användes av några passagerare för att laga frukost, exploderat.

– Två matlagningsspisar exploderade. De använde olja som gav bränsle till branden, säger Sheikh Rashid Ahmed, minister med ansvar för järnvägen, till Geo television.

Vanligt problem

Att människor tar med sig spisar på tåg för att laga mat under längre resor är ett vanligt problem, enligt ministern. Det är dock förbjudet att ha med sig gasbehållare, uppger Ali Nawaz, företrädare för Pakistans järnvägar. En utredning av olyckan har nu beordrats.

Brist på investeringar och underhåll har gjort att Pakistans järnväg förfallit de senaste årtiondena. Minst 23 personer dödades i en tågolycka i juli i Punjabprovinsen. 2005 dödades omkring 130 människor i en tågkollision i Sindhprovinsen i sydöst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning